.

Instal·lació feta a l’INS Marta Mata de Salou. Els excedents que no consumeixin es destinaran a altres equipaments Foto: Cedida

L’Energètica ha completat la connexió de panells solars fotovoltaics a les cobertes dels instituts Pont del Diable (Tarragona), Marta Mata (Salou) i els Pallaresos (els Pallaresos), i a l’institut Fontanelles (les Borges del Camp). Es tracta de quatre instal·lacions que acumulen 361 kilowatts de potència pic (63 kWp la de Tarragona; 102 kWp la de Salou; 105 kWp la dels Pallaresos; i 91 kWp la de les Borges del Camp) que permetran reduir la despesa energètica dels centres gràcies a l’autoconsum d’energia neta.

Seguint els criteris de l’empresa pública de renovables, Infraestructures de Catalunya ha instal·lat els panells ocupant el màxim de superfície possible de la coberta i les capacitats dels edificis per aprofitar tot el potencial de generació. Els excedents energètics que no consumeixin els edificis es destinaran a abastir altres equipaments públics i llars en situació de pobresa energètica de l’entorn, i la resta s’abocaran a la xarxa i serviran per proveir altres serveis públics de la Generalitat de Catalunya amb l’electricitat subministrada per L’Energètica. Es preveu que les quatre noves instal·lacions fotovoltaiques produeixin en total 487.000 kilowatts hora l’any, que estalviaran l’emissió de CO2 equivalent al que descarbonitzen 6.000 arbres.

En aquestes quatre instal·lacions s’han invertit 640.000 euros (116.000 a la de Tarragona, 197.000 a la de Salou, 168.000 als Pallaresos i 159.000 a les Borges del Camp), cofinançats amb fons FEDER de la Unió Europea, en el marc de l’estratègia que ha engegat l’empresa per cobrir de plaques fotovoltaiques les 1.400 teulades i terrats aptes dels edificis de la Generalitat d’aquí al 2030. Aquest any es superarà el centenar d’instal·lacions d’autoconsum construïdes.


Altres notícies:


En conjunt, els panells fotovoltaics sobre coberta permetran abastir amb energia neta vora una cinquena part del consum de l’Administració catalana, amb una potència instal·lada d’uns 200 MW. Actualment ja disposa de 19 MW de potència renovable i en té una cinquantena més en cartera (ja sigui en fase d’estudi, tramitació o execució). A banda de les instal·lacions sobre teulada, L’Energètica invertirà en parcs solars i eòlics sobre terreny i assumirà l’explotació de centrals hidroelèctriques (com la de Can Trinxet, a Osona, el proper 31 de juliol) per assolir la fita de descarbonitzar tot el consum elèctric de la Generalitat.

Entre els diversos projectes, l’empresa de renovables està estudiant l’aprofitament de terrenys en desús i espais degradats en propietat de la Generalitat, té en marxa un procés de compra de parcs solars de fins a 5 MW per crida pública i també està fent trobades amb el món local per endegar projectes conjunts de generació d’energia verda de quilòmetre zero distribuïts arreu del país.

L’Energètica (Energies Renovables Públiques de Catalunya, SAU), participada 100% per la Generalitat, es va posar en marxa l’any passat amb l’objectiu de multiplicar la generació d’energia d’origen renovable al país i utilitzar-la per proveir els serveis públics de la Generalitat. La principal fita, amb l’horitzó al 2040, és aconseguir abastir amb energia neta i de proximitat tots els serveis públics de la Generalitat, com ara els hospitals i els centres d’atenció primària, els instituts i les universitats, els parcs de bombers i les comissaries de Mossos, els habitatges públics i els centres residencials, les dessalinitzadores i els trens de FGC. Això implica disposar de més de 1.000 megawatts (MW) de potència renovable. Amb l’objectiu de transformar en verda tota l’energia que consumeix l’administració pública, també impulsem l’electrificació de la mobilitat, facilitant els punts de recàrrega de vehicles elèctrics i la descarbonització dels consums tèrmics.