No és només un joc de paraules, sinó una mostra de reactivació de la moral col·lectiva i una encesa de motors cap a la recuperació de la normalitat. Del 14 al 17 d’aquest mes torna el Ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada després del parèntesi obligat per la covid de l’any passat i, amb ell, un retorn econòmic al territori estimat en 45 milions d’euros. 176 pilots i copilots de 21 països participaran en la penúltima prova puntuable per al campionat del món de ral·lis, una condició que manté des de fa 30 de les seves 56 edicions, acompanyats de 600 periodistes acreditats (la meitat d’ells internacionals) i de 90 milions d’espectadors potencials arreu del planeta. Com apuntava el director de l’àrea esportiva del RACC, Jordi Barrabés, el ral·li “és el que més seguidors té a les xarxes socials, amb 450.000”, que serveixen per mostrar múscul davant una FIA que ja l’ha batejat en tres ocasions anteriors com la millor prova de tot el circuit.
Amb sortida i acabada a Salou, i amb 17 trams (tots d’asfalt) repartits arreu del territori dels quals alguns són nous i d’altres reformulats respecte edicions anteriors, la cita és també un exemple de col·laboració publicoprivada. Segons explicava aquest matí en roda de premsa el director del RACC, Josep Mateu, la cita serveix per unir en un esforç comú el Consejo Superior de Deportes, la Secretaria General de l’Esport, la Diputació, l’ajuntament de Salou i PortAventura. A més, cal tenir en compte l’entusiasme amb el qual és rebut pels diferents consistoris per un la prova deixa empremta, “pels quals el pas del ral·li permet fer festa grossa”. Mateu parlava per tots ells quan ressaltava “l’oportunitat que se’ns obre de poder oferir un entorn inigualable i amb equipaments turístics de primer nivell de cara a la seva projecció internacional”. Una condició d’aparador que ha aconseguit ser completament respectuosa amb el medi ambient i a la qual el RACC aporta la seva “expertesa organitzativa, rigor i capacitat d’innovació”.
Ara bé, la pandèmia obliga encara a estar atents. L’organització, que ha agraït explícitament la implicació dels milers de voluntaris que ajuden a portar a bon port tot l’entramat, ha anunciat una sèrie de restriccions a aplicar. La primera, més de seguretat que sanitària, suposarà que ningú podrà caminar pels trams de competició trenta minuts abans del pas programat dels vehicles. A més, els trams cronometrats sí que podran tenir públic, però respectant distàncies de seguretat i mascaretes, així com les mesures que es puguin imposar d’aquí fins a la celebració de la prova. I d’altra banda, el parc d’assistència instal·lat a PortAventura estarà tancat al públic. Només serà accessible a mecànics i pilots prèvia acreditació covid.
El president del CSD, José Manuel Franco, ha intervingut per ressaltar el caràcter de “referència mundial” que suposa la prova, i la secretària general de l’Esport, Anna Cauta, ha celebrat el caràcter de “segell català, propi”, que permet consolidar les “sinergies entre turisme i esport”. En aquest sentit, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha recordat “l’aposta que vam fer al seu dia per convertir-nos en destinació turística en esport”, remarcant també la celebració paral·lela del cinquè de cotxes antics i el potencial del municipi “per organitzar esdeveniments d’aquestes característiques que serveixen per a reactivar la nostra economia i la del territori” després del sotrac causat per la Covid. Per la seva banda, la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, posava damunt la taula el valor que suposa tenir la repercussió mediàtica “en mercats emissors” de turisme, als quals poder visibilitzar el potencial en equipaments i professionalitat organitzativa.
Finalment, el director de negocis de PortAventura, David García, també se sumava a l’optimisme general afirmant que el ral·li “suposa l’esdeveniment més gran que tindrem enguany en el nostre centre de convencions”, i el president de la REal Federació Española d’Automobilismo, Manuel Avinyó, titllava la cita com “estratègica per a la promoció del nostre esport” perquè incorpora una prova que serveix per becar-ne els joves.
J.S.
Equip de redacció