.

La pandèmia va obligar a oferir la peça amb mesures inèdites. El Patronat prepara una representació extraordinària de cara al mes de novembre per al seu enregistrament. Foto: Cedida

El Misteri de la Selva va assolir aquest diumenge al vespre el seu objectiu prioritari per aquest 2021, que consistia a recuperar i fer possibles les representacions del drama assumpcionista superant l’actual situació de pandèmia. Malgrat els esculls tècnics i organitzatius que es van haver de superar per tal de seguir la normativa de seguretat, els esforços per garantir la salut de públic i intèrprets, així com les dificultats que implica interpretar una obra teatral cantada “a cappella” amb mascareta, la peça selvatana va tancar amb èxit el seu 41è cicle de representacions.

El drama medieval selvatà s’ha hagut d’adaptar enguany a les difícils circumstàncies socials i sanitàries des del mateix inici dels seus assajos de grup, els quals van coincidir amb els primers brots de la cinquena onada de la Covid-19. Aquest fet va condicionar tota la preparació de l’obra, la major part de la qual és cantada. És en aquesta mateixa línia que s’han acabat desenvolupat les diferents etapes de l’obra fins a arribar a les dues representacions dels dies 14 i 15: amb un aforament limitat, amb la posada en escena modificada per tal de guanyar espai, amb dos cribratges generals per detectar possibles positius entre la massa actoral (tots amb resultats negatius) i, el més complicat, amb la problemàtica de treballar amb mascareta una obra eminentment cantada i interpretada en català del segle XIV.

La valoració per part del Patronat del Misteri és especialment positiva i destaca sobretot l’empenta i la il·lusió que han aportat aquestes dues representacions després d’haver-se hagut de suspendre les de l’any passat a causa de la pandèmia. En aquesta mateixa línia, la direcció de la peça està treballant en una representació especial que es faria de forma extraordinària a finals del mes de novembre d’enguany, coincidint amb la festa major de Sant Andreu de la Selva del Camp, l’objectiu de la qual seria enregistrar l’obra per tal d’incorporar-la als arxius audiovisuals de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural de la Generalitat.

El Misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost i el tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística l’any 1994.

El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta de censals dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem o la Sagrada Família de Barcelona.

Redacció