L’economia de Tarragona ha avançat un 4,5% al 2022, segons apunta la Memòria Econòmica de Tarragona 2022, l’extracte vinculat a la demarcació de la Memòria Econòmica de Catalunya. L’informe s’ha presentat aquest dimarts a la sala d’actes de la Cambra de Reus, amb la presència del seu president, Jordi Just, i la directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, Carme Poveda, que ha fet la presentació del balanç econòmic.
Segons la memòria, la recuperació del nivell d’activitat econòmica a Tarragona és resultat de la recuperació del sector serveis, especialment del turisme, l’hostaleria i l’oci, així com dels bons resultats del sector exterior i de l’activitat industrial, que ha mostrat una forta resiliència a la crisi de subministraments.
Tot i això, però, la reactivació ha comportat un augment dels preus, amb una inflació mitjana del 8,7% el darrer any, la més elevada des de 1993.
Pert sectors, la marxa dels negocis a la construcció, indústria i a la resta de serveis registra un saldo positiu, mentre que el comerç ha estat desfavorable. Quan al sector turístic, Tarragona ha tingut més de tres milions de viatgers allotjats a establiments hotelers, un 1,7% per sobre del nivell prepandèmia. Aquesta recuperació parcial s’ha produït gràcies al visitant resident a l’Estat (+12,5%).
Quan al sector exterior, la demarcació registra notables augments relatius tant en termes d’exportacions com d’importacions, un 5,4% i un 24,5%, respectivament, assolint les xifres records en valors monetaris en ambdós casos. Cal tenir present la importància del sector petroquímic, del qual som altament importadors, i la forta pujada de preus en aquest sector el darrer any, com a determinats de l’increment del dèficit comercial.
Pel que fa al mercat de treball, l’evolució ha estat positiva respecte a l’any anterior. Les afiliacions augmenten un 2,2% i superen les 307.000 a finals d’any, un 5,7% superior a la xifra del 2019, i el nombre de comptes de cotització se situa en 25.094 de mitjana anual, xifra que se situa un 1,7% més que al 2021, però un 3,3% per sota de la del 2019.
A nivell comarcal, les afiliacions han evolucionat positivament a tots els casos, però amb diferents intensitats. Així mateix, el nombre d’aturats ha disminuït de forma generalitzada a les comarques tarragonines. En canvi, el teixit empresarial ha minvat a tres comarques: el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Conca de Barberà.
Perspectives 2023-2024
Pel que fa a les perspectives de l’economia catalana per enguany i l’any que ve, s’apunta que podria registrar un creixement del PIB al voltant de l’1,8% al 2023 i del 2% al 2024. Els principals indicadors d’activitat i les bones perspectives empresarials preveuen una acceleració del ritme d’activitat durant la primera meitat d’enguany. A mitjà termini, però, l’escenari es veurà condicionat per fenòmens que pressionaran a la baixa el creixement econòmic.
Si bé l’augment dels tipus d’interès encara no s’ha traslladat de forma notable sobre l’activitat, els canals de transmissió de la política monetària ja estan incidint sobre la presa de decisions dels agents econòmics. En particular, les noves operacions de finançament per part del teixit empresarial s’han deteriorat ràpidament els darrers mesos, així com els crèdits a les llars per a la concessió de noves hipoteques. Aquests dos indicadors suposen un important senyal d’alerta, indicatiu que l’economia podria experimentar una certa moderació durant la recta final d’enguany.
Les TIC com a palanca de competitivitat empresarial
Després de la presentació de la memòria, el Clúster Manager del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, ha exposat com les TIC representen un factor clau en competitivitat empresarial al Camp de Tarragona. Segons Novo, hi ha elements per pensar que la Catalunya Sud pot esdevenir un territori clau per al creixement econòmic de Catalunya els propers anys.
A la demarcació de Tarragona desaquen els sectors de la química, el turisme, l’agroalimentari, el logístic i els serveis a la indústria, però hi ha un sector de nova creació que des de fa una dècada creix per sobre de la mitjana i que s’està posicionant com el sector estratègic per al desenvolupament territorial i la transformació dels anteriors, el de les Tecnologies de la Informació i al Comunicació (TIC). Novo considera que cal generar i retenir talent perquè “aquesta cantera de professionals TIC és la millor garantia per atraure empreses i inversions a la demarcació de Tarragona”.
Per al Clúster Manager del Clúster TIC Catalunya Sud, un altre repte important que sorgeix de la digitalització és la necessitat d’invertir en infraestructures i tecnologies digitals i ser coneixedors de les oportunitats i solucions que existeixen.
Equip de redacció