L’Audiència de Tarragona jutjarà dimecres i dijous els fets que haurien portat l’agent immobiliari Ramon Franch a matar la veïna dels Pallaresos Carme Gallart.
El processat, que actualment compleix una pena de quinze anys de presó per aquest homicidi, està acusat d’haver estafat la dona l’any 2006. La vista s’havia de fer el setembre del 2015 però es va ajornar arran de la desaparició de Gallart tres mesos abans. Franch havia intentat negociar amb la dona un acord econòmic per evitar la celebració d’aquest judici però davant la negativa d’ella va decidir matar-la i desfer-se del seu cos, segons la sentència.
Ara, s’enfronta a sis anys de presó per estafa agreujada i falsedat documental, i al pagament d’una indemnització milionària.
Segons la fiscalia, l’empresari va fer creure a la dona que tenia un comprador per al seu domicili i, aquesta, va demanar un préstec per comprar un segon habitatge.
Totes dues operacions les va gestionar l’acusat, que es va embutxacar una comissió de 45.000 euros. Com que la primera operació va resultar un engany, la dona es va veure obligada a demanar més préstecs i a desfer-se de les seves propietats -tres finques- per pagar els deutes. Gallart es va querellar contra Franch l’any 2012.
El ministeri públic acusa l’empresari immobiliari d’un delicte d’estafa agreujada, en concurs amb un delicte de falsedat en document privat, pels quals sol·licita una pena de sis anys de presó i la seva inhabilitació especial per a l’exercici de la professió d’API durant el temps de condemna, a més d’una multa de 2.700 euros. En concepte de responsabilitat civil, la fiscalia sol·licita una indemnització en la quantitat que determini la sentència pel perjudici patit més l’interès legal corresponent –un import que se situaria sobre els 2 MEUR.
El detonant d’un crim
La vista per aquest judici d’estafa estava fixada inicialment pels dies 29 i 30 de setembre del 2015. Segons es va desprendre durant el judici per homicidi, en tenir coneixement del senyalament i de les greus conseqüències que podrien ocasionar-li, Franch va intentar diverses vegades arribar a un acord amb Carme Gallart perquè s’apartés del procediment. La xifra que li hauria ofert rondaria els 300.000 euros. La dona, però, s’hi va negar, i això va portar l’empresari a desfer-se d’ella.
L’homicidi es va jutjar a final del 2017 amb un jurat popular. Tot i que el cadàver de la víctima encara no ha pogut ser localitzat, el jurat el va considerar culpable d’homicidi. L’Audiència de Tarragona el va condemnar a quinze anys de presó i a pagar una indemnització de 450.000 euros als familiars de la víctima.
El jurat popular va considerar provat que el dia de la desaparició de Carme Gallart, de 65 anys, el condemnat va ser als Pallaresos i no a Tarragona -tal com ell va sostenir durant el judici-, la va abordar i va acabar amb la seva vida en un lloc indeterminat. Dos dies després, segons el tribunal, s’hauria desfet del cadàver durant el trajecte que va realitzar fins al Prepirineu d’Osca.
El jurat va justificar la culpabilitat per l’existència d’un mòbil econòmic per part de Ramon Franch; la inexistència d’activitat vital de Carme Gallart des del dia de la desaparició; els informes pericials dels mossos sobre geolocalitzacions a partir de la telefonia mòbil i per les restes biològiques amb ADN de la víctima localitzades al para-xocs del vehicle que Franch hauria utilitzat per traslladar el cadàver.
ACN
Equip de redacció