.

20160309 l'anjub 02

El fons està format fonamentalment per més d’un centenar cintes magnètiques que contenen entrevistes a una setantena d’informants, que es digitalitzaran i es conservaran a l’Arxiu Municipal de Cambrils. L’estoc de publicacions editades per L’anjub es conservaran ara a la Biblioteca Municipal de Cambrils, mentre que els llibres de consulta que es van adquirir des de l’entitat, passaran al Museu d’Història de Cambrils.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha agraït públicament a L’anjub tota la feina de documentació realitzada i ha assegurat que ‘amb aquesta cessió, tota aquesta feina, tot aquest esforç fet per un grup de joves cambrilencs, passarà ara a ser conservat per l’Ajuntament i ara, en podrem gaudir tot el poble de Cambrils’. En una línia similar s’ha expressat el regidor Abella qui ha assegurat: ‘Recollim el testimoni des de l’Arxiu per mantenir aquest patrimoni que és molt nostre’.

La cultura tradicional i popular cambrilenca, l’essència de L’anjub

L’anjub. Grup de recerca de cultura tradicional i popular de Cambrils, va néixer l’estiu de 1992, en un inici, com a secció de la Revista Cambrils i després com entitat pròpia que tenia el propòsit d’omplir un buit existent pel que fa a l’estudi i la divulgació de la cultura tradicional i popular del nostre poble. L’entitat va prendre el nom del mur que protegia de rierades el nucli antic de Cambrils i que avui encara existeix al nord de la nostra població.

La presidenta de l’entitat, Núria Ortoneda ha explicat aquest matí l’origen de L’anjub: ‘érem una colla d’amics que vam fer néixer aquest grup amb moltes ganes, ja que vèiem que els nostres avis s’anaven fent grans i que, o recollíem allò que ens explicaven o es perdia tot el bagatge viscut per una generació’. Per altra banda, Ortoneda ha volgut agrair avui a tots els informants i a les seves famílies les facilitats que van tenir per poder desenvolupar aquesta tasca d’investigació.

Més d’un centenar de gravacions fetes a una setantena d’informants

Entre el material cedit a l’Arxiu Municipal destaquen el més d’un centenar de cintes magnètiques amb entrevistes que contenen aquestes gravacions. Són un mosaic d’històries de Cambrils: cadascuna de les dones i dels homes que parlen ens expliquen una part de la seva història personal, i també de la història dels seus pares i avis. En unes, la persona entrevistada parla de les condicions en què vivien; en altres, d’oficis concrets; en altres, de com feien teatre, en quins cafès i societats anaven; expliquen moments de la història com la posada de la primera pedra del moll. Sovint expliquen com celebraven les festes de cada moment de l’any. I, de vegades, canten algunes peces del repertori tradicional, ja siguin cançons de treball, de bressol, de festeig, caramelles o romanços. Juntes, totes aquestes narracions personals formen un panorama ric i variat del Cambrils de la primera meitat del segle XX.

Cessió de tot el fons de l’entitat que es dissol

El treball que es recull a les cintes magnètiques, va permetre als membres de L’anjub portar a terme accions de divulgació a través de les seves publicacions. En concret foren 8 números entre 1994 i 1998 del Full de Divulgació de Cultura Tradicional i Popular de Cambrils i 7 números entre 1999 i 2006 dels Anjub. Quadern de cultura tradicional i popular. Els exemplars que s’han conservat seran lliurats a la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils. També es varen realitzar articles, exposicions o diversos cicles temàtics, per exemple el dedicat a les festes que va permetre la recuperació del Ball de Bastons de Cambrils. Per poder contextualitzar la recerca, L’anjub disposava d’una biblioteca especialitzada que va anar traslladant per les diverses seus provisionals que va tenir l’entitat que acabà els seus dies reunint-se al Centre Cultural. Aquest fons bibliogràfic de caire etnogràfic serà lliurat els propers dies al Museu d’Història de Cambrils.