Al voltant de 8.000 membres de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’han donat avui cita a la Tàrraco Arena Plaça per celebrar la segona assemblea ordinària de l’entitat, aquest cop a Tarragona, i on s’ha anunciat el repte d’omplir la Gran Via de les Corts Catalanes i la Diagonal de Barcelona, dues arteries que al mapa conformen una ‘V’, per al proper 11 de setembre.
Serà la nova mobilització que proposa i convoca l’ANC per a la diada de l’11S després de la gran Via Catalana de l’any passat. “El propòsit és que es vegi des del cel una gran concentració de gent fent el senyal de la victòria. Una ‘V’ de Via, Voluntat, Votar i de Victòria” ha anunciat l’ANC amb gran silenci i expectació primer, i donant lloc després a una multitudinària i aclamada ovació per part dels assistents.
Aquest acte ocuparà la tarda i no serà l’únic. Al matí es convoquen concentracions a tots els ajuntaments catalans, on es demanarà a les autoritats locals que es comprometin a fer possible la consulta del 9 de novembre “oferint els espais, urnes i serveis necessaris”. Al mateix temps, la jornada servirà per acabar de fer la recollida de vots de la campanya ‘Signa un Vot per la Independència’, amb què totes les entitats i autoritats locals portaran al Parlament de Catalunya els vots recollits junt amb el compromís institucional envers la consulta, i amb una foto prèvia.
Hi haurà actes previs i paral·lels
L’11 de setembre servirà com a inici del camí cap al 9 de novembre, data de la consulta, esperant que es pugui celebrar i rebre un ”sí i sí acaparador”. Del 12 de Setembre fins al 7 de Novembre, l’ANC durà a terme actes diaris de les 17.14 a les 20.14, hores fixades formant un joc entre les dues dates commemorant “el tricentenari de la pèrdua de les llibertats de Catalunya”.
Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència també han mostrat suport cap als actes de la Diada i amb el compromís de totes dues entitats per a empènyer perquè la consulta sigui possible. Omnium ha anunciat dos actes per a l’estiu: s’aixecaran castells per la democràcia a diversos països d’Europa el 8 de juny i un agran cercavila amb el lema ”per un país de tots decidim escola catalana’ per part de ‘Som escola’ el 14 de juny al centre de Barcelona.
A l’assemblea general de l’entitat ha intervingut i ha estat present també la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, rebuda amb grans clams i aplaudiments. Ha subratllat la necessitat d’internacionalitzar aquesta reivindicació i ha animat a votar a les eleccions europees a aquells partits que en són favorables i donen suport a la consulta catalana. Forcadell ha cridat que “si ens haguessin respectat com a poble i com a persones no estaríem aquí” i ha declarat que “no renunciarem a la consulta, abans que independentistes som demòcrates, no ens poden prendre el dret de vot, no renunciarem, està en joc la nostra dignitat, la de Catalunya” ha sentenciat aclamada per tots els assistents.
La quantitat de gent aplegada ha donat lloc a un dispositiu de mobilitat entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, especialment per facilitar l’arribada de la seixantena d’autocars que traslladaran els membres de l’ANC des de diversos punts de Catalunya. Han participat 450 voluntaris, la majoria d’ells del miler de socis i simpatitzants amb què l’entitat ja compta a Tarragona, tot i que també de les assemblees de Reus o Valls, i d’altres punts de Catalunya.
Al llarg de l’acte el recinte de l’antiga plaça de braus de la ciutat ha estat testimoni dels aplaudiments, cants i crits a favor de la independència junt amb el gran allau d’estelades de tamanys diversos i fins i tot de grans dimensions, samarretes i cartells relacionats. També s’han fet pilars per part de les colles castelleres tarragonines i s’hi han fet actuacions diverses com les de Pepet i Marieta, i Pep Sala, a banda del cant dels Segadors com a himne final.
Aprovat el full de ruta
El full de ruta 2014-2015 de l’ANC que preveu que es pugui fer la declaració d’independència de Catalunya per Sant Jordi del 2015, ha estat aprovat per unanimitat després de rebutjar 21 esmenes.
El text diu que correspondrà a les institucions catalanes decidir la data de la declaració, i que s’hauria de fer tant si hi ha consulta com si no, proposant el pròxim 23 d’abril, dia de Sant Jordi.
El document preveu quatre hipòtesis: que es faci la consulta ‘de manera més o menys tolerada i en un clima polític que en pugui garantir l’estabilitat i la fiabilitat suficients’; que es faci amb l’oposició total de l’estat; que la Generalitat consideri que no es pot fer la consulta ‘perquè la situació política i social no ho permet, perquè no hi ha el clima de llibertat ni les garanties suficients’; i que ‘no es faci perquè la Generalitat ha estat políticament i jurídicament intervinguda per part de l’estat espanyol.’
El vicepresident de la ANC, Jaume Marfany, ha destacat que “la via cap a la independència a través d’una consulta sobiranista és radicalment democràtica i profundament pacífica”, i ha remarcat que l’èxit dependrà de la capacitat de diàleg amb els diversos actors del procés, i d’avançar al ritme adequat.
“Ens hem de preparar per si no es pot celebrar consulta” s’ha dit, recorrent a altres vies democràtiques.
Els mesos previs se seguirà fent campanya a favor del ‘sí’.
-Adrià Recasens-