.

L'alcalde dels Pallaresos, Jaume Domínguez

L'alcalde dels Pallaresos, Jaume Domínguez

L’alcalde dels Pallaresos, Jaume Domínguez (Unim-PSC), ha cancel·lat el ple extraordinari previst per aquest dimecres i en el qual s’havia de sotmetre a votació la moció en suport a la consulta del 9 de novembre que ja ha prosperat en més del 90% dels municipis de Catalunya. Ho fa, tal i com ha argumentat a Tarragona21, després de l’admissió a tràmit dels recursos del Govern de l’Estat al Tribunal Constitucional i la conseqüent suspensió cautelar del 9N i tots els actes que se’n derivin. Un informe segons el qual, qualsevol acte relatiu al 9N, ja sigui prèvia suspensió del TC o posterior, seria considerat “il·legal, fora de l’ordenament jurídic vigent i es podria cometre un delicte de prevaricació”.

“Tinc un informe del secretari de l’Ajuntament, que ha consultat els serveis jurídics de la Diputació de Tarragona, que m’insta a suspendre i paralitzar tot allò referent a la consulta”, ha explicat Domínguez. El batlle assegura que no tenia cap impediment per convocar el ple en qüestió i, sense anar més enllà, ha recordat que al ple del Consell Comarcal del Tarragonès, es va abstenir. La situació, però, amb la suspensió cautelar del TC, canvia.

L’informe redactat pel secretari municipal, Vicente Vayá Morte, amb data 30 de setembre, resol cinc punts relatius a la consulta:

1. “Els actes anteriors a la publicació de la Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana, relacionats amb la consulta del 9 de Novembre de 2014, no comptaven amb la prèvia autorització de l’Estat i els mateixos no s’ajustaven a la legalitat vigent”.

2. “La falta de prèvia autorització de l’Estat implica que aquets no s’ajustin al criteri ja marcat pel TC, amb la qual cosa, tots els actes derivats o relacionats, o qualsevol altra convocatòria il·legal, estan i estaran fora de l’ordenament jurídic i en conseqüència els poders públics i els seus funcionaris no han de realitzar cap actuació a favor de les mateixes”.

3. “Atenent a la provisió del Ple del Tribunal Constitucional, de 29 de setembre de 2014, s’hauran de suspendre tots els actes o resolucions que  s’hagin pogut dictar derivats dels preceptes impugnats”.

4. “Aquest Informe realitza expressament els advertiments d’il·legalitat anteriorment esmentats, manifestant que qualsevol acte, per poder ser tramitat, s’ha d’ajustar als criteris de la Doctrina Constitucional, sempre que en la mateixa no es prepari o defensi a través d’una activitat que vulneri els principis democràtics, els drets fonamentals, o la resta dels mandats constitucionals, i l’intent del seu assoliment efectiu es realitzi en el marc dels procediments de reforma de la Constitució”.

5. “Finalment, convé advertir dels riscos que els actes executius com a conseqüència de la convocatòria il·legal podrien assolir inclús l’ordre penal, com a constitutius d’un delicte de prevaricació conforme a l’art. 404 del Codi Penal”.

Per tot plegat, Domínguez ha decidit suspendre la sessió “entretant no recaigui resolució expressa de l’esmentat tribunal en contrari, condicionant la mateixa al sentit favorable o desfavorable de la mateixa”.

‘Estratègia de l’oposició’

L’alcalde considera tot l’argumentari jurídic exposat ‘suficient’ com per no tirar endavant amb el ple en suport a la consulta. Alhora, Domínguez ha afegit que “si el ple no s’ha celebrat abans, tal i com ara diu l’oposició, és per un tema de disponibilitat de totes les parts”. Per tot, resol l’alcalde, “ens trobem davant una estratègia de l’oposició per enredar i treure rèdit polític”.

La moció que havia de donar suport al 9N estava presentada pels grups municipals de CiU, ICV i Independents de Pallaresos. Precisament, des de l’oposició s’ha convocat una manifestació a l’Ajuntament, a les 7 de la tarda d’aquest dimecres (quan s’havia de celebrar el ple), per mostrar el rebuig a la decisió de l’alcalde.

Joan Marc Salvat