El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, va estar divendres passat a Torredembarra, en una visita en què l’alcalde, Daniel Massagué, li va traslladar diverses problemàtiques del municipi. En concret, Massagué va tractar amb Vila els afers com l’estació de ferrocarril, del Club Marítim, del pas soterrat de Nova Torredembarra i del Pla Parcial de Muntanyans II. Tots ells, projectes en què l’Ajuntament requereix de la col·laboració amb el govern de la Generalitat per desencallar-los. En aquest sentit, Vila va mostrar el seu compromís i col·laboració. Més enllà d’aquests afers, la visita va permetre al conseller conèixer de primera mà dos edificis singulars del municipi com són el Castell i el far.
De la mà de l’alcalde, el conseller va poder comprovar l’estat deplorable en què es troba l’estació de trens: la tercera amb més usuaris de la demarcació de Tarragona i que, en canvi, està totalment abandonada. L’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, ha explicat que des d’Adif se li hi havia promès una inversió d’1,5 milions d’euros i de moment només s’han previst 900.000 euros i en dos anys. Per tot plegat, l’alcalde ha qualificat aquesta situació d’indignant.
Un altre indret que es va mostrar al conseller va ser el pas soterrat de la urbanització Nova Torredembarra, el qual fa uns mesos que es troba inutilitzat, després que per ordre judicial s’hagi anul·lat el bombeig d’aigües freàtiques, amb la qual cosa ha quedat inundat i no practicable al pas dels vianants. El requeriment judicial s’ha produït com a mesura cautelar, mentre es determina l’existència o no d’una possible afectació a l’Espai d’Interès Natural dels Muntanyans pels vessaments.
Finalment, l’alcalde i el conseller van desplaçar-se al pla parcial Muntanyans II, un afer que es troba encara en mans de la justícia però que podria acabar sent molt greu per a ambdues administracions (Generalitat i Ajuntament). En aquest sentit, Daniel Masagué ha exposat que donat l’actual moment de crisi, especialment en els sectors de la construcció i immobiliària, considera que Muntanyans II és un tema reconduïble entre les diferents parts implicades. De fet, el mateix alcalde ha assenyalat que ara fa temps que no es parla de Muntanyans II i que pot semblar un tema oblidat, però que des de l’Ajuntament es continua treballant per buscar una solució que minimitzi al màxim les repercussions econòmiques que podria arribar a tenir per al municipi i que, al mateix temps, es trobi en la línia del que sempre ha defensat l’actual equip de govern: preservar en la mesura del possible i al màxim que es pugui Muntanyans II lliure d’edificació.
Pla d’urbanització Muntanyans II
Cal recordar que en aquests moments, el pla d’urbanització de Muntanyans II està paralitzat i l’Ajuntament no pot concedir llicències de construcció. Si finalment la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (que es troba recorreguda per la Generalitat) declara el pla nul per tractar-se d’una zona inundable, Generalitat i Ajuntament podrien haver d’indemnitzar l’empresa promotora.
D’altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es va mostrar molt impressionat amb les visites al Castell dels Icart i al Far. Per un costat, el Castell dels Icart (seu de l’Ajuntament des del 2000) és l’únic edifici de nova planta del Renaixement civil català que queda a Catalunya; i per l’altre el Far de Torredembarra és el darrer que s’ha construït a l’Estat espanyol durant el segle XX.