.

Façana de l'Ajuntament de Tarragona

Façana de l'Ajuntament de Tarragona

ICV-EUiA ha portat aquest divendres al plenari fins a quatre mocions de les quals tan sols ha quedat aprovada una d’elles.

Per una banda el partit d’Arga Sentís ha defensat una moció a partir de la proposta de la comissió unitària del 28J a favor dels drets del col·lectiu LGBTI (Lèsbic, Gai, Bisexual, Transexual i Intersexual) amb motiu de la commemoració del 28 de juny del dia internacional per l’alliberament d’aquestes persones. Sentís diu que cal lluitar contra l’homofòbia i transfòbia i el ‘bulling’. Els diversos punts defensats han estat ben vistos per la resta de grups a excepció del plantejament de penjar al balcó de l’Ajuntament de la bandera de l’arc de Sant Martí que representa el col·lectiu.

Els socialistes han fet una esmena proposant un canvi d’ubicació i fer-ho al pati de Jaume I. Davant la negativa de Sentís donat que “no és meva la moció i ells volen la bandera al balcó per què es visualitzi”, la resta de grups han hagut de votar en contra desestimant la moció. Tant PP com CiU i PSC han lamentat que s’hagi hagut de rebutjar una moció amb uns principis amb els quals estan d’acord tan sols per un punt amb el qual no es mostren favorables, ja que com ha defensat l’alcalde “tan sols poden onejar banderes legals i autoritzades”. Per aquest motiu els socialistes han avançat que tractaran de recuperar la moció per a un altre plenari proposant al col·lectiu el canvi d’ubicació de la bandera.

Moció a favor de la República

ICV-EUiA també ha presentat una moció demanant a l’Ajuntament de Tarragona que voti a favor d’una reforma constitucional i la convocatòria d’un referèndum sobre la monarquia i per l’inici d’un procés constituent cap a la República. “És aberrant que al s.XXI amb una societat democràtica hi hagi persones privilegiades segons el seu naixement” ha dit. Sentís considera que després de tants anys després del temps de la dictadura “es pot plantejar si el poble vol o no un rei, o bé una República que és la forma de govern més pròpia a l’igualat” declara. També ha bromejat amb la presència encara al saló de plens del retrat de Carles I “un rei que ja no ho és” mentre que algun altre regidor ho ha fet dient “que aquesta moció arriba un dia tard” donat que ahir es va fer el canvi de rei. La moció ha quedat desestimada per 7 vots en contra per part del PP, 8 abstencions de CiU i PSC i l’únic vot a favor d’ICV-EUiA.

Un grup de persones contra les retallades en serveis sobre violència masclista

Un grup de persones contra les retallades en serveis sobre violència masclista

Moció contra les retallades envers la violència masclista

D’altra banda Sentís ha defensat una moció a la qual finalment també s’ha sumat el PSC contra les retallades de la Generalitat en serveis d’acolliment i recuperació per a dones, fills i filles en situació de violència masclista a Catalunya i als jutjats de violència de gènere. A la sala han estat presents algunes persones amb la pancarta “Més retallades igual a més violència masclista”. Sentís ha assenyalat que aquest tipus de retallades “suposen un 22% del pressupost que es tenia fins ara”. Denuncia que cada cop “hi ha menys recursos quan més es necessiten” i que la mateixa proposta al Parlament de Catalunya es va desestimar, cosa que ha lamentat considerant que “és un greu problema social”. La moció s’ha aprovat amb els vots a favor de PP, ICV-EUiA i PSC i en contra per part de CiU que ha manifestat que no tot el que declara la moció és cert “s’ha fet una reordenació d’efectius, no hi ha privatització, els serveis estan gestionats per entitats socials i a Tarragona s’ampliarà la xarxa d’atenció a aquestes víctimes” ha defensat el grup convergent.

Moció sobre municipalitzar serveis públics externs

ICV-EUiA també ha adoptat una moció proposada per CC.OO a favor de la municipalització dels serveis públics externalitzats de l’Ajuntament de Tarragona. Sentís considera que “l’excusa d’externalitzar serveis per estalviar no és així i tampoc hi ha serveis més eficients”. Considera que caldrà crear una comissió d’estudi dels contractes dels serveis externalitzats i que es facin des del mateix consistori.

Sentís ha defensat que “els serveis públics són necessitat bàsica amb què no s’ha de fer negoci” i que és l’administració local qui ha de garantir la qualitat. La moció ha estat rebutjada pels vots en contra de PP i PSC i l’abstenció de CiU. La majoria de grups s’han mostrat disconformes que en què sempre els serveis privats siguin de mala qualitat o perjudiquin.

Sí que ha estat provada la moció de CiU per a l’elaboració d’una Ordenança Municipal dels usos del paisatge urbà de la ciutat de Tarragona

-Adrià Recasens-