L’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, va participar al teatret del Serrallo de Tarragona aquest passat dissabte, 20 de juliol, juntament amb més d’una setantena d’altres alcaldes i càrrecs institucionals, en un acte convocat per la plataforma Dignitat a les Vies i Promoció del Transport Públic (PTP) per posar sobre la taula les propostes que consideren imprescindibles per evitar un nou trasbals en la mobilitat de milers de persones a causa del tall del corredor mediterrani ferroviari a l’altura de Roda de Berà durant cinc mesos previst a la tardor.
Fins a 16.000 usuaris diaris es poden veure afectats per les obres que Adif ha d’executar al municipi rodenc a partir del 30 de setembre perquè els tres de mercaderies puguin circular-hi amb l’ample estàndard. En aquest punt, quedarien plenament afectades les línies regionals de mitja distància R13, R14, R15, 16 i R17. També línies de rodalies com la RT-2.
Es tracta d’un servei que acumula moltes incidències i crítiques i el temor és que les obres per adaptar la via perquè hi circulin mercaderies dificultin encara més la mobilitat, sobretot, amb l’àrea metropolitana de Barcelona. Per això en aquest acte es van plantejar propostes com connectar Tarragona amb la línia d’alta velocitat per arribar a Barcelona o aprofitar la línia de Valls-Picamoixons, reinstaurar el servei entre Tortosa i Cambrils, amb parades intermèdies fins arribar a l’estació de Camp de Tarragona per aprofitar els combois d’alta velocitat, a banda d’un servei alternatiu per carretera suficient que no generi penalitzacions addicionals. També reclamen una taula de seguiment amb Renfe i Adif per fer seguiment i garantir que el desenvolupament de les obres permeti la mobilitat.
“Hi ha veïns i veïnes del Catllar que pateixen des de fa anys els problemes d’aquesta línia que ens connecta amb Barcelona i hem de fer front comú tots els ajuntaments del Camp de Tarragona davant d’aquest despropòsit que ja fa anys que dura i que en els propers mesos encara s’agreujarà més”, afirma l’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, que assenyala com un gran problema que les decisions sobre infraestructures que afecten al Camp de Tarragona es continuïn prenent a Madrid. Ruiz es mostra satisfet per l’alta participació de representants institucionals en l’acte, però adverteix que cal seguir treballant amb unitat per aconseguir que el servei ferroviari deixi de ser un caos.
Equip de redacció