L’Ajuntament de Torredembarra haurà de treure les tisores per tal de fer front a un forat econòmic que a finals d’any pot ser de 2,5 milions d’euros que s’ha trobat de l’anterior equip de govern, imputat per presumptes casos de corrupció, ha anunciat avui l’alcalde, Enric Grangel. Aquest forat econòmic fa difícil fins i tot poder pagar la calefacció de les escoles municipals a partir de la tardor.
Grangel i part de l’equip de govern han presentat avui davant la premsa l’estat ec0nòmic de l’Ajuntament a partir de l’informe elaborat pels tècnics municipals. S’han detectat nombroses irregularitats, començant pel fet que “els ingressos previstos en els pressupostos estaven inflats”, fet al que calia sumar una morositat del 9 per cent. El tresorer va advertir que la situació porta a un forat de 2,5 milions d’euros a finals d’any i que un seguit de serveis municipals no es podrien cobrir. L’actual alcalde s’ha compromès avui a cobrir-los canviant partides del pressupost.
El pitjor, ha afirmat l’alcalde, “és la situació amb què l’Ajuntament haurà d’afrontar l’any 2015”, on no es vol pujar els impostos, però caldrà aplicar retallades, regidoria per regidoria.
Grangel ha posat diversos exemples de partides pressupostàries inflades: “Una de les més importants és que la partida de multes comptava amb un ingrés de 500.000 euros, quan l’habitual a Torredembarra és tenir uns ingressos de 80.000 euros”. Altres partides inflades serien les de la taxa de la brossa, la llicència d’activitats o la recuperació de paper i cartró. Sumen 100.000 euros, una xifra que també es considera desproporcionada. L’alcalde ha detallat també una partida “anecdòtica”: Una previsió d’ingressos de 75.000 euros per drets funeraris, “quan el normal són uns 22.000 euros”.
Enginyeria financera
Al seu torn, la morositat sumava 1,3 milions d’euros en impostos directes. A això calia afegir “l’enginyeria” financera de l’alcalde Daniel Masagué, per quant “els darrers mesos de l’any no es pagaven les factures, que quedaven al calaix”. Es tracta d’un volum d’un milió d’euros, amb la qual cosa, “sempre liquidava uns pressupostos amb saldo positiu”. Així, al gener de 2013, el pressupost municipal, de 21,6 milions d’euros, a la setmana següent “ja havia perdut un milió en factures extrajudicials, les que s’amagaven en un calaix”. Aquests situació s’ha produït els darrers tres anys.
Grangel ha anunciat “seriosos problemes” econòmics en 2015 i ha citat exemples d’altres qüestions amb les que s’han trobat: “Al juny venç un crèdit ICO de 2,5 milions d’euros, al 0,5% d’interès, destinat a la construcció de la Comisaria de la Policia Local i la restauració de l’antic escorxador. No s’ha fet res de tot això”. El lloguer amb opció a compra de la Comisaria “no és acceptat per l’ICO com a construcció d’equipament”. Conclusió: al juny cal retornar el crèdit.
Un altre problema: la subvenció per fer el teatre que es va rebre per part de la Generalitat, de 900.000 euros, s’haurà de retornar si l’obra no es posa en funcionament de forma immediata.
Altrament, “des del gener de 2012 no es paga el lloguer de la Comisaria, de manera que la propietària ja no ens gira el rebut per no haver de pagar l’IVA”. En il·luminació hi ha també pendent de pagar 250.000 euros.
Altrament, Grangel ha denunciat que Masagué tenia una partida per defensa jurídica de l’alcalde de 183.000 euros, “com si estés fent una previsió de futur”. Altrament, l’empresa Efiel s’encarregava dels dictàmerns jurídics, que passaven per davant de secretaria. Com a anècdota, l’alcalde ha citat tres factures per pagar un “bruixot” per a detectar aigües corrents.
Entre les mesures preses fins ara per rebaixar el dèficit figura liquidar el contracte de manteniment del pàrking municipal dels Filadors i haver reduït els càrrecs de confiança, que de fet van deixar de ser vàlids en dimitir Masagué com a alcalde. Altres mesures seran “fer contractes a la baixa”, aprofitant que molts serveis no disposaven de contracte. Les entitats del municipi se’n poden ressentir de la situació econòmica, i entre elles la UE Torredembarra. Grangel ha estat clar: “L’Ajuntament no pot fer-se càrrec de l’equip. Cal que busquin finançament per altres vies”.
Al seu torn, el regidor Eduard Rovira ha resumit el desfàs econòmic en tresoreria en 3,8 milions d’euros, xifra que coincideix amb els préstecs bancaris. Els diners dels crèdits anaven a despesa corrent.
Noves denúncies?
L’alcalde ha afirmat que hi ha entre tres i quatre casos on l’actual Ajuntament podria presentar denúncia per presumpta prevaricació “sempre i quan tinguem proves”.
J. Garcia