.

Fotografia conjunta per reivindicar la igualtat salarial entre homes i dones

Fotografia conjunta per reivindicar la igualtat salarial entre homes i dones. Mauri Fernández

L’Ajuntament de Tarragona se suma a la celebració del Dia Europeu per la Igualtat Salarial i, en col·laboració amb la Federació Internacional d’Empresàries i Professionals (BPW) i l’Associació de Dones Empresàries (ADEE), ha sortit al carrer aquest divendres. Els actes han començat a les 10 del matí amb l’obertura del programa “El matí de Tarragona ràdio”, en directe des de la plaça de la Font. Durant el programa s’ha entrevistat la regidora Patrícia Antón, la presidenta de la ADEE,  Laura Roigé, i la vicepresidenta de BPW a Tarragona, Sònia Mateo.

L’acte ha finalitzat a dos quarts de 12, amb la lectura del manifest a càrrec de la regidoria Patrícia Antón davant la porta de l’Ajuntament.

L’any 2008, el Parlament Europeu va aprovar una resolució on es sol·licitava a les institucions europees la declaració d’un Dia Europeu per la Igualtat Salarial a tota la Unió Europea, davant la necessitat  dels diferents països membres a corregir la bretxa salarial existent. El 5 de març de 2011 la Comissió Europea va celebrar el primer Dia Europeu de la Igualtat Salarial. Aquesta data canvia cada any i és diferent en cada país, en funció de la diferència salarial existent a la UE i a cada país, i representa els dies extra que una dona necessita treballar per a guanyar el mateix salari que un home durant un any.

A Espanya, al 2010, el Consell de Ministres va acordar promoure el reconeixement del 22 de febrer com Dia Internacional per la Igualtat Salarial. Aquesta bretxa segueix augmentant segons dades oficials, situant-se al 2012 en un 23,93% de diferència.

Segons dades de l’Eurostat (2012), agafant com a referència el salari hora, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb una  major diferència retributiva entre treballadores i treballadors (23’83%), allunyant-se de la mitjana de la Unió Europea (16’5%) i situant-se a nivells del 2002 (20’2%), any en  què es van produir les diferències retributives més elevades dels últims temps. A Catalunya, on es concentra el major número de dones treballadores d’Espanya, quasi un milió i mig, i la segona Comunitat Autònoma en percentatge d’ocupació, per darrera de la Comunitat de Madrid, suporta una bretxa salarial bastant elevada, que en els últims anys ha crescut notablement, passant del 17% l’any 2010 a un 24’ 81% l’any 2012.

En l’actualitat, segons estudis realitzats, una dona ha de treballar 84 dies més  a l’any que un home per guanyar el mateix salari. Per tant, traduït al llarg d’una vida laboral de 35 anys, les dones haurien de treballar 11 anys i mig més per percebre les mateixes quantitats per treballs d’igual valor.

L’Ajuntament de Tarragona vol contribuir a trencar aquesta diferència de manera exemplar amb la implementació del “Pla local de Polítiques per a la Igualtat” que va aprobar-se al juliol de 2014 i que té l’objectiu d’aplicar mesures que potenciïn la igualtat salarial i la promoció en igualtat d’oportunitats.  El pla també pretén incidir en l’educació en valors igualitaris dels infants,  per superar els estereotips i les desigualtats dels homes i dones del futur.