L’Ajuntament de Roda de Berà prorrogarà els pressupostos municipals de l’any passat, que seran vàlids per enguany. El consistori tenia encaminats els d’enguany, però l’arribada de la pandèmia del coronavirus ho ha posat tot potes enlaire i l’alcalde considera que no tindria sentit tirar-los endavant amb tantes modificacions com s’estan fet i les que vindran, a les portes de l’estiu i amb la suspensió de partides que no s’han celebrat o les noves que s’han afegit destinadesa la lluita contra el coronavirus, segons ha confirmat l’alcalde, Pere Virgili, en una entrevista a Tarragona21.
L’Ajuntament treballa en la perspectiva de ‘preparar els nous pressupostos de l’any vinent el mes d’octubre. Haurem de trencar tots els formats fets fins ara, tot és absolutament nou’. No obstant les activitats que han caigut i les que poden caure, el consistori vol mantenir els Estius a la Pedrera, una de les activitat culturals més destacades que tenen lloc a l’aire lliure, en aquest cas a la pedrera de l’Elies, lloc emblemàtic de Roda de Berà. ‘La idea seria endegar-los al juliol i no a finals de juny, com era habitual. Es tracta d’un espai obert i ampli, on hi pot haver distanciament social’. També es vol mantenir la Festa Major d’agost, ‘segurament repensant alguns actes’.
En el cas del Festival Internacional de Cinema en Català, FIC-CAT, ja es va anunciar el seu desplaçament a la tardor: ‘Per poc que podem també el volem mantenir’, destaca Virgili.
Amb el pressupost prorrogat no es podran fer inversions més enllà de les necessàries. Sí es faran feines de manteniment, per donar activitat a les empreses locals. ‘Es tractarà de fer moltes petites obres per a moltes petites empreses. Ara és el moment d’endeutar-nos i si ho hem de fer l’any que ve, ho farem. No podem carregar tot el cost ara quan la situació és delicada. No podem pujar la càrrega fiscal tot i que tindrem menys ingressos. Som nosaltres els que hem de reactivar l’economia, la cultural, la societat. La iniciativa privada no podrà fer-ho sola. I ho hem de fer sense ser massa agosarats a l’hora de prendre decisions, ni ser massa poruc. No ens en sortirem si fem retallades, com va passar el 2008, encara que hi hagi una certa inflacció’. Altrament, Virgili faria una excepció en les inversions, les derivades dels pressupostos participatius.
En la línia dels nous ajuts, el consistori destinarà 200.000 euros per a empreses i professionals, que podrien ser més ‘si l’Estat ens permetés gastar el romanent de tresoreria: fins a un milió d’euros podríem destinar a lluitar contra al crisi econòmica a Roda’, assegura. Les bases ja estan perfilades. La xifra de 200.000 euros respon a una anàlisi de la situació que travessen les empreses de Roda Berà. La partida s’aprovarà com a modificació del pressupost en el segon ple telemàtic que celebrarà el consistori. ‘Tenim les bases pactades amb els grups municipals. Es tractarà de concedir subvencions a les empreses que hagin vist reduir la seva facturació per sobre del 25%, i que podrien rebre entre 400 i 2.000 euros cadascuna d’elles’. Seran compatibles amb les que lliurin l’Estat o la Generalitat.
L’Ajuntament també està estudiant concedir ajudes econòmiques als treballadors afectats per expedients temporals d’ocupació -ERTOs-. El consistori ja gaudeix d’ajudes d’emergència des de fa uns anys. D’altra banda, la crisi ha disparat els ajuts en alimentació i s’ha rebut ‘moltes ajudes d’empreses en aquest sentit’. Virgili vol destacar la tasca feta pels voluntaris, ‘que han treballat com a herois’, a més del personal sanitari, de neteja de recintes sanitaris i de la via pública, Brigada, Proteció Civil i ‘tots els que han estat a la trinxera’.
Sense dutxes a les platges
L’arribada de la temporada d’estiu serà molt diferent a la d’anys anteriors i el criteri del consistori és el de ‘mantenir les nostres platges de manera natural, sense dutxes, ni rentapeus ni inodors químics, amb el nombre just de passarel.les per a discapacitats, sense elements que puguins ser transmissors del contagi del coronavirus. A més, no podem disposar d’un policia cada deu metres per fer vigilància’, subratlla l’alcalde. Sí hi haurà més informadors que la temporada passada.
‘A la platja Llarga no hauríem de tenir problema donades les seves dimensions, sí en podem tenir a la de la Punta d’en Guineu, que és petita i cada any té menys sorra. Allà haurem d’instal.lar un control d’aforament’. El consistori, que està mantenint reunions aquests dies per fixar els criteris de les platges, voldria obrir les guinguetes de vlatja el 8 de juny i mantenir els socorristes.
Sí té clar l’alcalde en aquest entorn d’incerteses provocat pels canvis de la pandèmia que el consistoi no sol.licitarà la bandera blava que determina la qualitat de les seves platges, ja que no oferirà dutxes ni rentapeus, a més de l’estalvi en els costos que això suposarà. ‘El que demanem a la gent és que tingui coneixement’, reclama Virgili.
El consistori confia que els càmpings del seu terme municipal puguin obrir. ‘Si no ho fessin seria un cop dur per a Roda de Berà: moltes famílies viuen tot l’any amb el que treballen durant mig any als càmpings. Si aconsegueixen obrir, l’estiu pot no ser desastrós. L’avantatge és que els càmpings responen molt bé al model de distanciament social, més que els hotels, on hi ha més proximitat’.
El consistori també lluitarà per desestacionalitzar la temporada, ja que sovint el temps climatològic ho permet. ‘Es tractaria que restaurants, bars i guinguetes poguessin obrir més temps sense cost per a ells’.
Jaume Garcia
Equip de redacció