.

Escolars de Roda de Berà, contemplant la deixalleria

Escolars de Roda de Berà, contemplant la deixalleria

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Roda de Berà ha engegat per quart any consecutiu el seu programa d’activitats d’educació ambiental a les escoles per tal que els alumnes aprenguin a tenir cura del medi ambient des de petits.

L’Ajuntament, mitjançant el departament de Medi Ambient, ha tornat a posar en marxa un programa d’educació mediambiental a les escoles, donant continuïtat així a una iniciativa que ha tingut gran èxit en les seves tres primeres edicions.

Des de l’equip de Govern, segons ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Josep M. Marco, “valorem de forma molt positiva l’educació ambiental i invertim un especial esforç en oferir aquestes activitats als infants a fi d’educar-los des de petits en la cura del medi ambient i en la necessitat d’utilitzar de forma eficient els recursos naturals”.

És el personal de la regidoria l’encarregat de planificar, coordinar i executar les diverses activitats de caire ambiental adreçades als alumnes d’educació infantil i primària de les escoles de Roda de Berà. Així, més de 600 nens i nenes es beneficiaran i gaudiran d’aquest recurs educatiu amb l’objectiu que els alumnes s’iniciïn des dels 3 anys en aquesta matèria d’una forma didàctica i amena, com si d’un joc es tractés.

Les activitats es van iniciar la passada setmana a l’escola El Cucurull, tot i que durant el proppassat mes de febrer van ser els de l’escola Salvador Espriu els qui van dur a terme les activitats programades dins de l’aula. Les sortides, a la torre del Cucurull, a la deixalleria i a la platja, es realitzaran durant el mes d’abril. S’engloben en quatre vectors mediambientals: la gestió dels residus, l’estalvi d’aigua, l’eficiència energètica i el medi que ens envolta, i pretenen fomentar actituds de respecte i conservació envers el medi ambient.

La realització d’aquest programa d’educació ambiental es troba emmarcat en l’àmbit de la natura, els residus, l’aigua i l’energia i es divideix en tallers pràctics a l’aula per conèixer les tres ‘R’ –reduir, reutilitzar i reciclar- a través de jocs dinàmics, sortides a la deixalleria municipal en la qual coneixeran els materials que poden ser admesos i com classificar els diferents residus en el contenidor correcte, la composició de les deixalles i el destí que tenen; també visitaran la platja Llarga i la torre del Cucurull i el seu entorn.

Les activitats programades són les següents:

‘Aprenem a reciclar!’, destinada als alumnes de P-3, en la qual a partir de la narració d’un conte s’explicarà l’ús dels contenidors per a la recollida selectiva i la importància de separar les deixalles. Per tal de treballar el reciclatge, es demanarà als pares que cada alumne porti a l’escola un residu de paper i cartró, vidre, envasos o orgànica.

‘Les tres erres i les tres bessones’, per als nens i nenes de P-4. A través de la narració d’un conte interactiu de les Tres Bessones s’explicarà la regla de les tres erres, reduir, reutilitzar i reciclar. Així mateix, es duran a terme en grup, diversos jocs interactius relacionats amb les tres erres. Finalment, podran practicar els coneixements adquirits jugant al “Pop del reciclatge”, amb gomets.

‘Coneixem la Deixalleria de Roda de Berà’, destinada als infants de P-5. Visitaran la deixalleria de Roda de Berà on els alumnes podran conèixer els materials que poder ser admesos a la deixalleria i prendre consciència de la importància de les actituds individuals per contribuir a la reducció de residus i potenciar els hàbits de recuperació, reciclatge i estalvi.
Cada alumne classificarà al contenidor correcte el residu que porti de casa. Finalment, jugaran al joc d’arrencar cebes dels residus.

‘Cada cosa al seu lloc!’. Els alumnes de primer coneixeran en aquesta activitat el concepte de la llei de les tres ‘Rs’ mitjançant l’explotació i reflexió del que trobem a l’aula. Mitjançant un joc dinàmic i divertit, els alumnes repassaran quines deixalles cal dipositar a cada contenidor, i a més, descobriran la utilitat de la deixalleria i quin tipus de residus s’hi poden portar. Finalment, elaboraran una joguina amb material reciclat, un captura-taps.

‘Sortida al Cucurull’, per als alumnes de segon. En aquesta sortida al bosc es treballarà l’ecosistema bosc, els diferents estrats del bosc mediterrani, els animals que hi viuen i la xarxa tròfica del bosc. També es parlarà sobre les herbes aromàtiques del bosc mediterrani (farigola, romaní i lavanda). A través d’un joc es treballarà la sensibilització mediambiental al bosc.

‘Hàbits de consum i reutilització’. Taller pràctic destinat als alumnes de tercer, per aprendre a prevenir els residus a l’hora d’anar a comprar. Mitjançant un petit exercici d’autoavaluació dels hàbits de consum, els alumnes podran saber si són consumidors responsables que aposten per la prevenció de residus. Per altra banda, es conscienciaran de les opcions de reutilitzar els brics tot construint un moneder.

‘Visita a la Deixalleria de Roda de Berà’. Amb aquesta visita guiada els alumnes de quart podran conèixer els residus sòlids urbans i la problemàtica que comporten, comprendre la importància de la recuperació i la recollida selectiva, conèixer la composició de les deixalles i els materials que poder ser admesos a la deixalleria i quin destí tindran aquests productes. Cada alumne pot portar de casa un residu i el classificaran al contenidor correcte de la deixalleria.
També, a través d’un joc, acabaran de treballar i conèixer quin són els residus que podem portar a la deixalleria.

‘L’energia i bons hàbits per a l’estalvi energètic a casa’: En aquesta activitat els alumnes de cinquè treballaran diversos conceptes relacionats amb l’energia, com ara els tipus d’energia, les fonts d’energia renovables i no renovables. A més, aprendran hàbits d’estalvi energètic a casa d’una forma lúdica mitjançant el desenvolupament de l’activitat interactiva: “L’energia a casa”. Finalment, mitjançant el joc de preguntes “Què en saps de l’energia?”, posaran en pràctica els seus coneixements de fonts i tipus d’energia i de consum energètic i el seu estalvi.

‘Descoberta de la platja Llarga i Els Madalers’. Els alumnes de sisè aniran d’excursió caminant fins a la platja Llarga de Roda de Berà. Una vegada allà es treballarà mitjançant diverses activitats l’ecosistema marí. A més, s’explicarà l’ecosistema dunar d’Els Madalers de Roda de Berà, formació de les dunes, la seva funció, les espècies que hi habiten, etc.

Finalment recolliran residus de la zona dunar i els separaran selectivament al contenidor corresponent.