TOTS 21

Imatge del ple de Roda de Berà. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir al vespre per unanimitat, amb el recolzament de tots els grups municipals, una declaració institucional sobre les ocupacions il·legals per part de presumptes delinqüents, les quals han provocat en els últims temps una situació d’inseguretat i d’alarma social.

L’Ajuntament treballa amb les eines que les lleis i les competències locals permeten, però que resulten insuficients per solucionar la greu situació, generalitzada a tot el territori. Per aquest motiu el document insta al Congrés dels Diputats a fer una modificació urgent en la legislació per dotar d’eines i instruments a l’administració local davant les ocupacions fetes per presumptes delinqüents; així com al Parlament de Catalunya a que validi el Decret Llei 17/2019 de mesures urgents per a millorar l’accés a l’habitatge. La seva aprovació definitiva permetria imposar multes als grans propietaris o bancs que no adoptin les mesures necessàries per fomentar l’ocupació legal de les seves propietats, i els obliga també a oferir un lloguer social a qui està ocupant l’habitatge.

El text de la declaració reclama també “a les administracions públiques amb competències en mitjans materials i personals que actuïn de manera eficaç i eficient per resoldre aquesta situació de necessitat residencial”, i exigeix “a les entitats bancàries o grans tenedors que adoptin mesures per regularitzar la situació i al mateix temps que imposin mesures que impedeixin l’entrada i ocupació de les seves propietats”, com és el cas de tapiar els accessos.

Finalment el document, demana la “col·laboració i la coordinació de totes les administracions i forces de seguretat per aconseguir un municipi solidari però al mateix temps més segur per a tots els nostres convilatans”.

L’alcalde, Pere Virgili, va assegurar que “farem tot el que puguem i una mica més, i seguirem dotant de recursos a la Policia Local. Vull mostrar tot el nostre suport als veïns i veïnes, així com al cos de la Policia Local”. Alhora va demanar a Mossos que actuïn, denunciant la manca d’efectius al Baix Gaià, i va demanar responsabilitats al respecte al departament d’Interior.

Mesures

L’Ajuntament ja ha començat a executar talls d’aigua en els habitatges que estan ocupats i no hagin demostrat estar en situació d’exclusió residencial o social. Al mateix temps, s’ha comunicat a les empreses subministradores de llum i gas i a la propietat dels immobles, la situació de l’habitatge per tal que actuïn en conseqüència.

Per altra banda, la Policia Local, amb el suport de Mossos d’Esquadra, ha intensificat els controls de seguretat en aquells llocs en què hi existeixen conflictes.

Les ordenances fiscals de l’exercici 2020, aprovades per majoria, inclouen un recàrrec del 50% a l’IBI d’habitatges buits i que siguin propietat de bancs i grans tenedors, amb l’objectiu que aquests activin el mercat immobiliari i el lloguer social a aquelles famílies en situació d’exclusió residencia, i reduir així el nombre d’habitatges buits. 

Com assegura el document aprovat, el tràmit administratiu per a empadronar a un ciutadà que no acrediti tenir cap títol sobre la propietat, serà a partir d’ara molt més rigorós. Es crearà una taula interdisciplinària, formada per Policia, Serveis Socials, padró i càrrecs electes, per tractar individualment cada sol·licitud, valorar la situació de risc d’exclusió residencial i analitzar casos de noves ocupacions que puguin ser motiu de conflictes de convivència.

A més, es crearà un punt específic d’informació i suport als propietaris d’habitatges afectats per ocupacions il·legals i per atendre les reclamacions de veïns i veïnes que pateixin les molèsties.

Finalment, es redactarà un protocol amb recomanacions i informacions als ciutadans de com han d’actuar en cas de sospitar o presenciar alguna ocupació.