.

El carrer d’accés al consultori mèdic portarà el nom de Maria Teresa Farran. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar el passat dijous per unanimitat substituir els noms d’alguns carrers del municipi. Alguns d’ells donen resposta a mocions presentades pels grups municipals, i a propostes de l’Alcaldia.

Precisament va ser l’alcalde Pere Virgili qui, durant la passada edició del FIC-CAT, va anunciar públicament la voluntat de l’equip de Govern de proposar al Ple el canvi d’un nom de carrer pel de l’actriu Montserrat Carulla. Va ser durant l’homenatge que el Festival va retre a l’actriu, qui va estar vinculada al FIC-CAT, i a Roda de Berà, fins al seu traspàs, al novembre de 2020, des dels inicis, primer com a membre del Jurat, i des de la quarta edició com a Presidenta d’Honor. Donat que al barri del Francaset la gran majoria de carrers porten el nom de dones il·lustres, les qui van destacar per la seva activitat social, cultural, artística o professional, la proposta de l’Alcaldia subscriu que “es creu adient que l’actual carrer Hispano Suiza, en el que no existeix domicilis particulars, només quatre superfícies comercials, porti el nom de Montserrat Carulla”.

També un carrer amb nom de companyia automobilística, en aquest cas l’espanyola Barreiros, canviarà el seu nom al nou nomenclàtor pel de Clara Campoamor. Aquesta modificació dona resposta a una moció presentada pel grup de Ciutadans, al setembre de 2016. Clara Campoamor va ser una advocada, escriptora, política i defensora dels drets de la dona qui durant la Segona República Espanyola va crear la Unió Republicana Femenina i va ser una de les principals impulsores del sufragi femení.

Amb aquestes dues modificacions, al barri del Francaset només quedarà un carrer que no portarà nom de dona, el carrer Pegaso.

També un nom femení serà el del carrer d’accés al consultori mèdic, actualment sense nom. L’escollit és el de Maria Teresa Farran Jiménez, qui va ser infermera titular al consultori de Roda de Berà i va esdevenir la primera dona regidora de la democràcia, formant part de l’equip de Govern entre els anys 1991 i 1998, fins al seu traspàs a la curta edat de 45 anys. Va ser una dona molt estimada i és recordada també pel seu compromís, treball i lluita per la igualtat de les dones.

A l’octubre de 2018 el Ple va aprovar per majoria una moció presentada pel grup PP-UPR per posar el nom de mossèn Francesc Mercader Randé a un carrer o un espai públic del municipi. No s’havia fet efectiu fins aquest moment i, després d’analitzar la proposta, s’ha cregut adient substituir el nom de l’actual avinguda de Bonastre, al barri de Berà, on s’ubica l’església de Sant Llorenç. Mossèn Francesc Mercader va néixer a Roda de Berà l’any 1881 i va morir assassinat durant la guerra civil, l’any 1936, segons afirmava la moció presentada pel Partit Popular “pel sol fet de ser capellà i una bona persona”.

Aquest canvi també comportarà un altre, el nom de l’actual carrer de l’Avenar pel de Bonastre, ja que aquest s’ubica entre l’antiga i la nova carretera que arriba fins al poble veí. A més a més, el nom de l’Avenar no té cap significació important en l’àmbit històric, cultural o social i provoca equívocs amb el polígon industrial, el qual porta el mateix nom.

Finalment, arran d’una moció presentada per ICV-EUiA-E al juliol de 2018, es va aprovar nomenar la zona verda davant del carrer Salvador Dalí amb el nom de Carme Claramunt i Barot, tot i que no s’havia fet efectiu al nomenclàtor. L’Ajuntament esperarà a que es construeixi la caseta de l’associació de veïns de La Martorella per instal·lar una placa commemorativa. Carme Claramunt va néixer a Roda de Berà i va ser la primera dona afusellada pel franquisme al Camp de la Bota “per ser militant d’Esquerra Republicana de Catalunya i Estat Català”, deia la moció.

Redacció