.

Segons ha explicat l’alcalde, Fèlix Alonso, durant la presentació, “donem continuïtat a les activitats de vela que fa nou anys que els nostres nens i nenes gaudeixen del mar fent esport”. Foto: Ajuntament d’Altafulla

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; el regidor d’Educació i Esport de l’Ajuntament d’Altafulla, Jaume Sànchez; el president del Club Marítim Altafulla, Xavier Garrote; els directors de les escoles La Portalada i El Roquissar d’Altafulla, Cristina González i Germán Martínez, i els presidents de les Ampes de la Portalada i El Roquissar, Meritxell Tutusaus i José Juan González, respectivament, han signat aquest matí el conveni de col·laboració que permet oferir el projecte de Vela Escolar als alumnes de 3r fins a 6è curs de Primària de La Portalada i El Roquissar, amb el suport de les Associacions de Mares i Pares (AMPA).

El projecte de vela escolar fa arribar les activitats de vela que ofereix el Club Marítim Altafulla a tots els nens i les nenes que estudien a les escoles del poble. Es vol aconseguir que els alumnes del Roquissar i de la Portalada coneguin les tècniques de navegació a vela, tant a nivell teòric com pràctic.

Els objectius del projecte són:

1.- Fomentar l’equilibri, l’orientació i la capacitat d’observació i anàlisi del que succeeix quan es maniobra amb el timó, o quan es pilota l’embarcació en rumbs directes.

2.- Implicar el medi natural proper com a formatiu.

3.- Dotar totes les escoles d’Altafulla d’una eina didàctica complementària que permeti difondre el coneixement del medi marí, mitjançant la pràctica de la navegació a vela.

4.- Implicar de manera directa o indirecta altres disciplines que es van entrellaçant com ara l’educació física, la meteorologia, les matemàtiques (navegació sobre una carta, o com es munta un camp de regates), la tecnologia (taller de nusos, construcció d’una embarcació de fusta o fibra, construcció d’una vela), la llengua materna o bé estrangera (nomenclatura en català i en altres idiomes), el medi ambient (contaminació), entre d’altres aspectes.

Tal com ha explicat Alonso, “donem continuïtat a les activitats de vela que fa nou anys que els nostres nens i nenes gaudeixen del mar fent esport”, i ha sentenciat: “És un orgull fer polítiques de cohesió que amplien la qualitat de vida del poble”.

Concretament, la metodologia es divideix en dues parts: El bateig de mar, adreçat als alumnes de 3r i 4t de Primària, que consisteix en una sortida en catamarà col·lectiu amb un monitor que guia l’activitat i explica als nois i les noies com es navega a vela.

I una altra, l’activitat de vela escolar, adreçat als alumnes de 5è i 6è de Primària, que es divideix en dos cursos, primer el que realitza l’alumnat de 5è i posteriorment, el curs següent continua quan els alumnes realitzen 6è, on s’amplien els coneixements entorn a la navegació  i s’intenta, si les condicions ho permeten, que els nois i les noies siguin cada cop més autònoms i segueixin sumant hores  de navegació en els catsys i amb els catamarans col·lectius.