El gran acte que Societat Civil Catalana celebrarà a Tarragona la propera diada de l’Onze de Setembre posarà en valor la senyera com a eix central de la trobada i farà un repàs a “l’altra” història de Catalunya, la que no s’explica des de les plataformes oficials, segons han confirmat a Tarragona21 fonts de l’organització.
Serà el gran acte central de la nova entitat que celebrarà aquell dia a Catalunya, triant Tarragona com a epicentre. Societat Civil Catalana està pendent de l’obtenció de permisos per concretar el lloc de celebració. Un dels que cobra més força és la Tarraco Arena Plaça. Queda descartat fer-ho a Rambla Nova. No serà una manifestació el que es prepara sinó un acte “espectacular”, amb “una gran plasticitat” on s’usaran imatges de gran format.
Els actes de l’entitat l’Onze de Setembre començaran a les 9 del matí, però ho faran en un altre punt de la geografia catalana: Sant Boi de Llobregat, on s’anirà a la tomba de Rafael de Casanova. Posteriorment, començaran els actes de Tarragona. Societat Civil Catalana ha fet avui una crida en el seu desembarcament a Tarragona perquè la ciutadania s’hi sumi i surti al carrer “la majoria silenciosa” que no és independentista. Serà el mateix dia que a Barcelona es viurà la ‘V’ de la Via cap a la independència.
Prop de 200 persones han omplert avui la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació per seguir el desembarcament de Societat Civil Catalana, els directius de la qual s’han entrevistat aquests dies amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, i amb el gran impulsor de la consulta sobiranista, el president de la Generalitat, Artur Mas.
Joaquim Coll, vicepresident de l’entitat i potser la cara més mediàtica del grup, ha alertat de la “fal·làcia” i “les trampes” que s’amaguen darrere el discurs “peterpanesc” independentista, destacant que “la secessió unilateral no és un dret unilateral enlloc del món, però s’ha enganyat els catalans amb aquesta fal·làcia”. Coll ha denunciat “el procés de manipulació de l’imaginari col·lectiu” que vol dur a la independència “com un darrer pas natural” i ha qüestionat especialment “els processos d’eliminació dels noms d’Espanya i de la Constitució en la toponímia de carrers i places, la realització de simulacres de consultes, l’ús de les estelades en llocs públics i el poc respecte a les formes”. “No podem esborrar capritxosament la història i la geografia”, ha dit.
Una ruina econòmica
El xoc emocional de la ruptura amb Espanya i les conseqüències negatives per a les economies catalana i espanyola han estat els principals arguments usats per Societat Civil Catalana. Així, es denuncia que malintencionadament el discurs independentista “amaga” la “ruina” que suposarà per als catalans la independència. En aquest sentit, l’ex vicepresident de la patronal tarragonina Cepta, Pablo Trejo, ha quantificat les pèrdues que la independència unilateral comportaria: “Un descens del PIB català del 25 al 30 per cent, un increment de l’atur del 15% (situant-se en el 42%), la congelació d’inversions, inflacció, implantació d’aranzels, una baixada de les exportacions del 50 o 70 per cent” i a Espanya, una descens del PIB del 10%.
Al seu torn, el secretari de l’entitat, José Domingo, s’ha preguntat: “Per què renunciar a una cosa que funciona (la unitat d’Espanya) per un projecte que ens situarà a la marginalitat europea?”. Societat Civil “vol que s’imposi el sentit comú i la racionalitat” i Tarragona “en serà un dels seus eixos fonamentals”.
El professor de Dret Internacional de la URV, Santi Castellà, presentador de l’acte, ha afirmat per la seva part que la pregunta de la consulta “és una barbaritat” que “l’ONU no permetria” i ha acusat els seus promotors d’anar contra la història quan aposten per un estat-nació “en una època en què els estats-nació ja no són viables”, superats per ens més globals.
Entre els assistents a l’acte s’han vist cares conegudes del PP, PSC i Ciutadans, com el tinent d’alcalde Pau Pérez, els coneguts militants socialistes Manuel López Pasca i Mariano Pescador; el nou alcalde del Catllar, Antonio López, els regidors del PP Jordi Roca i Josep Acero, o un dels líders locals de Ciutadans, Pedro Sánchez.
J. Garcia