.

Un grup d’interessats a ser cooperativistes, en una visita recent, davant l’entrada a La Fàbrica. Foto: Tots21

Un dels projectes socials i sostenibles més innovadors i transformadors de les comarques de Tarragona ja té llum verda de l’Ajuntament del Catllar per iniciar les obres. Fa una setmana, el consistori concedia la llicència d’obres al projecte que està molt ben vist pel propi Ajuntament i les institucions.

Els promotors d’aquesta cooperativa d’habitatges que és més que una cooperativa d’habitatges -un estil de vida- calculen que al primer trimestre de l’any vinent podran començar les obres, que tindran una durada de 18 mesos, de manera que es preveu obrir els habitatges a meitats de 2023, subratlla a Tots21 Sergi Albarrán, un dels seus fundadors. Ara cercaran el finançament i seguint la seva filosofia, serà a partir de cooperatives de crèdit i no de bancs convencionals.

Completen el grup fundador l’arquitecte tarragoní Saül Garreta, l’advocat també tarragoní Adolfo Garrido, el geògraf i fotògraf tarragoní Rafael López-Monné, i l’arquitecte social belga Matthieu Lietaert, que és el pioner i que amb la seva experiència cooperativista al seu país l’ha volgut traslladar al Camp de Tarragona.

Aquests dies, la cooperativa està duent a terme visites per captar els darrers interessats a formar part d’un projecte que els seus fundadors el titllen de La Fàbrica de la Transició, transició social, ecològica i fins i tot alimentària.

‘És una manera de vida en transformació el que proposem’, destaca Albarrán. En un entorn d’1,4 hectàrees i amb tres edificis en runes -el principal és l’antiga fàbrica on s’hi faran 20 habitatges-, la filosofia que anima la proposta vital supera una edificació mediambientalment sostenible per abraçar el treball en comunitat i la producció d’aliments també comunitari. Les 20 famílies que s’hi instal.lin -ja n’hi ha 16 compromeses- no seran propietàries del pis de l’edifici de la fàbrica que hagin escollit, sinó que en tindran dret d’ús, per tal de no afavorir l’especulació. ‘Faran un dipòsit en entrar, en funció dels metres quadrats del seu habitatge, i si l’abandonen recuperaran el dipòsit’.

És una modalitat de convivència on les persones usuàries disposen, a més dels seus allotjaments propis, d’espais i serveis comuns, com ara bugaderia, neteja, menjador o locals per a reunions i esports, per exemple. Al costat mateix, La Fàbrica Vella, de la seva banda, podrà acollir usos hotelers i activitats culturals i la colònia -el tercer edifici del conjunt- es destinarà a viver d’empreses per a iniciatives promogudes pels residents a les unitats de cohabitatge o per entitats del territori. Els habitatges tindran entre 60 i 130 metres quadrats.

Maqueta del projecte. Foto: Cedida

Es regiran per un model participatiu que es coneix com a sociocràcia, és a dir, es prendran les decisions comunitàriament tractant de buscar el consens màxim per defugir que hi hagi ‘vencedors’ i ‘perdedors’. Els membres de la comunitat seran tots cooperativistes amb els mateixos drets.

A peu del riu Gaià

De La Fàbrica Nova, un 30 per cent de l’espai seran habitatges, un altre 30%, espais comunitaris -sales multiusos per activitats com ioga o d’altres, una biblioteca, una ludoteca,…- i el 30% restant, espais de treball, on es farà coworking. De moment els interessats que ja són cooperativistes provenen majoritàriament de Tarragona, però també de Barcelona i fins i tot hi ha una parella interessada que viu a la Catalunya nord. Els fundadors i els interessats han fet nombroses reunions -presencials i virtuals- des que la idea va arrencar en 2017 i ara es troben al tram final. Les tecnologies facilitaran a més el treball a distància, tot en un edifici a peu del riu Gaià, un entorn que té la màxima protecció de la Unio Europea en ser declarat Xarxa Natura 2000.

L’edifici tindrà energia fotovoltaica al seu sostre amb l’interès que a la mitja o a la llarga ‘ens poguem desendollar i servir-nos la nostra energia’, subratlla Albarrán. També es reaprofitarà l’aigua en un sistema circular que acabarà sent depurada amb una instal.lació que es construirà i que pot ‘perfectament ser retornada al riu’.

El recinte inclourà horts ecològics on la comunitat es farà part del menjar. Se cedirà a l’Associació ambiental La Sínia, del Baix Gaià, un tram que toca el riu per a la seva conservació. També han cedit dos edificis a l’Ajuntament, com un antic moí del segle XIII molt ben conservat.

L’alcalde del Catllar, Joan Morlà, ha destacat a Tots21 que el consistori els ha bonificat l’Impost de Construcció -ICIO- fins a un 95%,  donat que es tracta d’un edifici singular, patrimoni històrico-cultural.  ‘La nostra voluntat és la de recuperar l’antic molí, rehabilitar-lo, i posar-lo a disposició del públic, tot i que no tenim el calendari fet. És la nostra voluntat’.

Marina Tejada deixarà Tarragona per venir a La Fàbrica. Foto: Tots21

La Marina Tejada és des de fa un mes cooperativista, una tarragonina que ja ha decidit deixar la Vall de l’Arrabassada, on viu, i venir a La Fàbrica de la Transició per tal de retrobar les sensacions que tenia quan era petita, ja que abans de viure en un pis de la Vall de l’Arrabassada ho va fer en una zona col.lectiva. ‘Em vaig assabentar de la proposta fa un any per Twitter i em vaig informar del que era un projecte de cohabitatge. L’entorn ajuda molt, amb el riu, l’edifici, l’espai de la Torre d’en Guiu’ -un parc situat davant mateix de La Fàbrica, travessant el riu-, assegura. ‘Cadascú tindrà el seu pis, però hi haurà espais comuns, una cuina-menjador comuna, una bugaderia, una biblioteca,…’

John i la seva parella, que preferix no dir el seu nom, viuen a l’entorn de la platja Llarga, on veuen el mar. Tot i això afirmen que ‘sempre hem volgut viure experiències comunitàries, compartint espais, però alhora mantenint la privacitat’.

L’Elisabeth, una barcelonina que vindrà a viure al Catllar, fotografiada en el que serà el futur jardí comunitari. Foto: Tots21

L’Elisabeth viu a Barcelona, on hi té el negoci, però té família a Tarragona. Té un fill de vuit anys. ‘Vindré a viure aquí’, assegura. Anirà a treballar cada dia a Barcelona? ‘En principi, sí, però amb el temps ja es veurà’. Es nota que s’ha enamorat del lloc. ‘Vaig conèixer el projecte de La Fàbrica de Transició a través d’un amic, que forma part d’una cooperativa d’habitatges a Barcelona. Allà és més habitual la seva existència’, destaca. ‘És un projecte molt engrescador’, s’il.lusiona.

El conjunt arquitectònic

El conjunt arquitectònic de La Fàbrica es troba al nord del nucli urbà i es composa de diverses edificacions. Per una banda, hi ha dos edificis fabrils, la Fàbrica Vella, del 1754, i la Fàbrica Nova, del 1860. També es pot trobar un molí fortificat del segle XIII i l’anomenada colònia, una construcció que acollia els antics habitatges dels treballadors. El conjunt de La Fàbrica, primer indústria paperera i després tèxtil, va caure en desús el 1975 i, actualment, la seva integritat es troba compromesa.

Façana que dona al riu Gaià. Foto: Tots21

Jaume Garcia