.

L’ampliació i millora de les rutes literàries “Veus de dona” és un dels projectes guardonats. Foto: Cedida

El Consell Social i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili han concedit, per onzè any consecutiu, els Ajuts Pont per a projectes educatius innovadors fruit de la transferència de coneixement entre la comunitat universitària i la resta del sistema educatiu. Les últimes tecnologies, especialment la intel·ligència artificial, el medi ambient i la inclusió social són alguns dels temes dels vuit projectes distingits, que es desenvoluparan al llarg d’aquest curs. Aquesta convocatòria té per objectiu visibilitzar i impulsar la col·laboració entre el professorat de la URV i els docents de l’ensenyament infantil, primari i secundari.

La generació de materials pedagògics per al desenvolupament de la consciència plurilingüe en l’alumnat preuniversitari és el primer d’aquests projectes. Coordinat per l’Escola Pau Delclòs de Tarragona, és en aquest centre i a l’Escola Prat de la Riba –considerats tots dos d’alta complexitat– on es treballarà el plurilingüisme, incloent, a més del català, el castellà i l’anglès, altres llengües parlades per alumnes d’aquests centres. L’objectiu, caminar cap a una societat més inclusiva.

La Salle Tarragona coordina un projecte amb el qual es pretén dissenyar una aplicació basada en la intel·ligència artificial per donar suport a estratègies i materials didàctics per a alumnes amb autisme i trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat. La idea és que aquest alumnat millori la inclusió en el centre educatiu, l’autonomia i la comunicació amb les altres persones.

Un joc per a la pau

La cultura de la pau és el subjecte del projecte coordinat per l’Escola Puig Cavaller de Gandesa. Per fomentar-la a través de l’educació i la participació compartida entre els infants, els equips docents i les famílies, es dissenyaran diferents tallers sobre la pau. La idea és crear un joc per a la pau, materials didàctics que es puguin replicar en altres centres i espais d’aprenentatge no formal.


Altres notícies:


“Detectius de l’oceà” és el nom del projecte coordinat per l’Escola Sant Jordi de l’Ametlla de Mar, que té per objectiu principal desenvolupar un model d’aprenentatge automàtic per classificar diferents tipus de residus marins. Implica la col·laboració de diferents grups d’edat per recopilar imatges de residus marins, utilitzar un model de classificació d’imatges, visualitzar les dades recollides de manera creativa i, finalment, crear una obra d’art per denunciar la contaminació marina.

Fomentar la inclusió educativa mitjançant les tecnologies digitals. Aquest és l’objectiu del projecte coordinat per l’Escola Torreforta, que desenvoluparà una estratègia formativa en escenaris reals per formar els futurs mestres en inclusió digital a través de l’ús de la robòtica educativa en les situacions d’aprenentatge.

Les últimes tecnologies també centren el projecte coordinat per l’Institut de l’Ebre de Tortosa. En aquest cas, la simulació s’utilitza com a estratègia didàctica immersiva en un entorn amb un elevat component tecnològic per a professionals de l’educació. Així, els docents dels centres participants rebran una formació amb la metodologia de simulació a les instal·lacions del Centre d’Innovació i Simulació Territorial (CISTE) del Campus Terres de l’Ebre de la URV.

Ruta d’escriptores

Una altra iniciativa distingida amb els Ajuts Pont és la següent fase del projecte “Veus de dona a Tarragona”, desenvolupat amb èxit aquests darrers anys per recordar, sobretot mitjançant rutes, escriptores que han projectat la ciutat a les seves obres. Coordinat per l’INS Constantí, ara es tracta de dissenyar una ruta literària per al projecte d’innovació RuTIC, una aplicació d’abast global dels Països Catalans amb la implicació de diferents universitats. El projecte inclou la revisió del material, la traducció d’altres rutes en algunes de les llengües que s’imparteixen a l’EOI de Tarragona i la col·locació de plaques de senyalètica amb codis QR, entre d’altres accions de difusió.

Finalment, l’Institut Pons d’Icart de Tarragona coordina el disseny d’una xarxa de pòdcasts educatius a la ciutat per a diferents plataformes d’us lliure per consolidar, així, una xarxa de produccions entre els instituts i les escoles per aconseguir més presència, identitat i audiència. El projecte servirà, a més, per promoure l’expressió oral i escrita en llengua catalana.