.

L’estudi de Miquel Barceló pensa en un barri dedicat a economia blava, turisme, les TIC i la indústria cultural. Foto: Cedida/JCBorrachero

Aquest dijous s’han presentat a l’Ajuntament de Tarragona les línies mestres de l’estudi de l’urbanista Miquel Barceló que conclou la necessitat d’implementar un districte a innovador a Tarragona. Barceló és enginyer i economista, i un dels principals responsables del barri tecnològic del 22@ de Barcelona.

Durant els últims mesos, ha estudiat les condicions de la ciutat per acollir el què es coneix com a districte innovador, és a dir, una àrea urbana delimitada, dins d’una ciutat, que compta amb múltiples agents com a institucions de referència, grans i petites empreses juntament amb start-ups, incubadores i acceleradores i altres agents promotors de la innovació.

Es tracta d’un ecosistema obert que ha d’esdevenir un gran catalitzador de la zona, amb la creació de nous llocs de treball i la posada en marxa de noves promocions d’habitatge social. A més, la seva activitat ha d’irradiar més enllà del barri, a través de la connexió amb els centres cívics, centres educatius i serveis de la ciutat.

De 20.000 a 25.000 llocs de treball directes en 20 anys

El districte, 20 anys després de la seva posada en marxa, podria tenir una dimensió de 30 hectàries, el 40% de les quals serien destinades a l’habitatge, 40 % a activitat econòmica i el 20 % restant a l’espai públic i equipaments. Pel que fa a les xifres d’ocupació es calcula que es puguin arribar a crear 20.000 o 25.000 llocs de treball directes i qualificats i fins a 40.000 indirectes.

L’alcalde de Tarragona Rubén Viñuales ha posat en relleu que “es tracta d’una proposta transformadora i que dota de contingut la proposta que estem dibuixant amb el nou POUM de la ciutat, amb una nova centralitat al Francolí, amb la Tabacalera com a punt de trobada”. Viñuales ha afegit que “el projecte de Barceló dibuixa un nou barri amb un gran potencial econòmic, social i cultural”.


Altres notícies:


L’economista i enginyer Miquel Barceló ha explicat que “hem fet una immersió amb la ciutat de Tarragona amb un context metropolità”. L’estudi dibuixa un districte com “un espai de la nova centralitat de Tarragona, una ciutat vibrant on passen coses. Estem fent una ciutat amb nous espais on hi hagi activitat econòmica” ha afegit.

Proposta de projecte de Districte Tecnològic

La proposta presentada avui s’articula a través de cinc potes:

Urbanisme i espais. L’aprovació del nou POUM serà un punt d’inflexió en la transformació del barri, però no cal esperar que es produeixi per començar a treballar en diversos espais. La proposta de Miquel Barceló dibuixa la Tabacalera com a gran centre neuràlgic del districte tecnològic, amb la utilització 4 magatzems.

Especialització productiva. La proposta aposta per quatre sectors clau: l’economia blava, el turístic, les TIC i les indústries culturals i creatives, tot i que també s’obre a altres sectors com el logístic, economia blava, salut o energètic.

Base de coneixement. El coneixement, la ciència i la tecnologia són ingredients bàsics pel funcionament del districte innovador. Per aquesta raó, caldrà dur a terme diferents accions per la creació, atracció i creixement d’empreses i institucions, dinamització de clústers econòmics i de coneixement.

Integració social. Cal evitar la gentrificació amb polítiques transformadores que inclouen la creació d’habitatge públic i la coordinació amb els serveis i centres educatius de la ciutat per crear nous llocs de treball.

Governança i comunicació. Caldrà definir l’instrument de govern i la governança del districte que reuneixin els diferents agents (empreses, govern, universitats, centres d’experts, organitzacions intermèdies, associacions, organitzacions civils, etc.) i garanteixin el desenvolupament estratègic, polític, econòmic i social, i la sostenibilitat del districte.

Miquel Barceló i Rubén Viñuales, amb algunes de les idees incloses en l’estudi. Foto: Cedida/JCBorrachero

Per implementar el districte tecnològic proposa un pla d’acció en dues velocitats. A curt termini, durant el primer any, s’ha de posar en marxa el projecte i definir els objectius operatius i accions; mentre que, a mitjà termini, quatre anys, cal assegurar el funcionament i el desenvolupament regular del districte per tal d’assolir el “punt de no retorn”.

Tabacalera, centre neuràlgic del districte innovador

La proposta de Miquel Barceló esbossa diversos espais que s’han de transformar: l’edifici de la Tabacalera, espais del Port i centres cívics dels barris.

La Tabacalera és punt de trobada del districte amb la transformació de quatre magatzems. El magatzem 1 podria acollir un clúster d’indústries creatives i culturals, així com altres activitats juntament amb el magatzem 2. Per la seva banda, el magatzem 3 seria la seu central del districte amb espais com el Citilab, l’espai de participació ciutadana, i acollir empreses digitals. Finalment, el magatzem 4 es destinaria a una residència per estudiants i empleats.

Pel que fa als espais del Port, Miquel Barceló proposa instal·lar-hi oficines i equipament residencial. Finalment, pel que fa als centres cívics de barri, es connectarien al Citilab creant una xarxa ciutadana.

Per tal d’analitzar la necessitat d’implantar un districte administratiu a Tarragona, s’han dut a terme més de 60 entrevistes, una mostra prou representativa de la Quàdruple Hèlix de la ciutat: administracions, empreses, coneixement i societat civil. També s’han analitzat diverses fonts i documentació estadística.