El Castell de la Selva del Camp acollirà el cap de setmana del 7 i 8 de maig el desè Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya, una trobada pensada per a posar en comú, conèixer i descobrir diversos aspectes tradicionals i organitzatius de les celebracions religioses sobre la passió i resurrecció de Jesucrist.
Després d’agafar el relleu a la ciutat de Lleida el 2017, i d’haver posposat la seva realització l’any passat a causa de la Covid-19, la Reial Congregació de la Puríssima Sang de la Selva s’ha fet càrrec de l’organització d’un congrés que neix sota el lema “Sentim la Setmana Santa”, evocant tant al vessant dels sentiments com al de la música, especialment significativa i arrelada a les celebracions selvatanes.
Aquesta és la primera ocasió en la qual el Congrés de confraries catalanes se celebra fora d’una capital, fet que suposa un reconeixement a la història de la confraria selvatana, que es remunta a finals del segle XVI, així com a les seves processons del Divendres Sant –Festa Tradicional d’Interès Nacional– i al seu Viacrucis al Calvari, catalogat com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.
El programa de la trobada començarà el dissabte 7 de maig a les 10 del matí, amb ponències com la que la doctora en Antropologia Montserrat Soronellas oferirà sobre Setmanes Santes sentides. Significats, contextos i pretextos. El doctor en Ciències Bíbliques Mn. Armand Puig tractarà sobre El drama de la mort de Jesús i les confraries de Setmana Santa, mentre que els tècnics conservadors i restauradors d’Avall oferiran una xerrada sobre com cal manipular la imatgeria religiosa, les pautes i les bones praxis de manteniment. A més, també s’han previst intervencions de caràcter més esquemàtic sobre El mestratge de la Sang de Tarragona. Història d’una Confraria. 1545-2020, a càrrec de Jordi Bertran; La Passió de la Selva, a càrrec de David Jou; o sobre El Misteri de la Selva, a càrrec de Daniel Piñol.
Durant la jornada de dissabte també estarà oberta una exposició dels passos o misteris de la localitat, a l’església de Sant Rafael. Entre els actes oberts al públic en general hi figura el concert que l’Schola Cantorum i la Banda de Música de la Selva oferiran amb els temes de la Setmana Santa selvatana a l’església de Sant Andreu (20.00 h). En finalitzar, la plaça de Sant Andreu acollirà una interpretació especial del Ball de la Mort, que habitualment només s’ofereix durant la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.
El congrés finalitzarà diumenge amb una quarta ponència històrica sobre La mort en creu al segle I, a càrrec de Maria Carme Bigorra i Maria Josep Salvadó, a la que seguiran les conclusions i una celebració eucarística presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.
Redacció
Equip de redacció