.

L’alcalde i el subdelegat del Govern, visitant els estands. Foto: Tots21

Un dels estands de les entitats de La Selva. Foto: Tots21

Un moment de la visita a una parada d’oli. Foto: Cedida

La Selva del Camp està de Fira des de la tarda de divendres. Aquesta dissabte, el subdelegat del Govern central, Santiago Castellà, s’ha vestit de Manuel Castells per desplegar un pregó inaugural que ha estat més proper a una lliçó magistral de doctor honoris causa que a un pregó clàssic.

L’alcalde de La Selva, Josep Masdeu, l’havia precedit definint la històrica Fira com “una àgora” grega situada al segle XXI, una plaça “que és punt de trobada de comerç, cultura i també de cohesió social”. No per casualitat “són les places les que vertebren aquesta Fira”.

Castellà, profesor universitari durant 25 anys i exvicerector de la URV, ha mostrat una portentosa capacitat de síntesi dels temps que ens està tocant viure i del futur tecnològic que ens espera. “Per primera vegada en la història ens trobem davant una matexia idea compartida arreu del món, la de la defensa dels objectius de desenvolupament sostenible”, ha començat el seu relat. Una defensa d’un model sostenible i digital “que comença als pobles i a les ciutats, pobles com La Selva del Camp”. Justament, “La Selva ha sabut crear el model de ciutat on sentir-se a gust, sense ser una ciutat dormitori, sense perdre la seva vinculació amb l’agricultura, fent-ho amb convivència, amb proximitat i gaudint de productes de kilòmetre zero”.

Josep Masdeu fent un obsequi a Santiago Castellà acabat el pregó. Foto: Tots21

Enric Robert, regidor de Medi Ambient i Obres. Foto: Cedida

Una Selva que tot i conviure a cavall entre Reus i Tarragona no s’ha deixat fagocitar per ambdues ciutats, “mantenint la seva identitat, mostrant una realitat social que amplia el concepte de democràcia. El mercat, el cafè i la festa són els espais de generació de valors, amb gent creativa i preocupada per les persones grans”. Un modus de vida al carrer “que de manera informal ha creat una agenda política de les seves prioritats i dels quadres que necessita per comandar cada entitat, on cadascú hi troba el seu lloc”.

Castellà ha insistit en dues idees clau: la de canvi històric a partir dels objectius de desenvolupament sostenible, la digitalització i la intel.ligència artificial i com aquest canvi ha de ser liderat pels valors, “nascuts a Europa”. La Selva justament pot mostrar el seu compromís amb aquests valors, com és el cas de la gestió de l’aigua.

Finit el pregó, les autoritats han visitat al mateix Castell del Paborde la mostra fotogràfica que recull les obres presentades per concursar al calendari de 2014, a més d’una visita a l’espai de coworking i una posterior passejada pels estands de la Fira.

Què ens espera a la Fira

Amb una previsió de visitants d’entre 10.000 i 12.000 i amb l’afegit de l’ampliació de les activitats a divendres a la tarda-nit, durant dos dies els carrers i les places del nucli selvatà són els protagonistes. Al llarg del carrer Major s’hi troben les parades de productes artesans; a la plaça Sant Andreu s’hi mostren els estands de les entitats locals; la plaça Major acull també mostres de comerç de proximitat i quilòmetre zero i la plaça de Simó Salvador tornara convertir-se en el punt de trobada de diversos cellers del territori que ofereixen tastos de vins. A la plaça de les Pletes de nou observem la zona de restauració, amb food trucks i establiments de degustació, que l’any passat va gaudir d’un gran èxit.

El recorregut es completa a l’aparcament del Raval de Sant Pere, espai destinat a les atraccions i firetes, és a dir, opcions per a totes les edats.

La cita compta amb diferents actuacions musicals durant tot el cap de setmana als diferents escenaris instal·lats a la plaça de les Pletes, la plaça Simó Salvador i la plaça Major. Com a novetat per als joves, la nit de dissabte hi haur prevista l’actuació del DJ Engineerz a l’Hort d’Iglésies. Masdeu ha dit que la fira “és un bon aparador per ensenyar la diversitat de grups musicals que tenim”. Diumenge al matí, a l’espai dels Ponts hi haurà una concentració de cotxes antics.

El vessant econòmic de la fira tornarà a centralitzar-se a l’Espai Professional, que enguany celebra els seus deu anys. Les propostes, organitzades per l’Ajuntament selvatà i el Taller Coworking, compten amb diferents xerrades i conferències, entre la qual destaca la de divendres amb l’humorista emprenedor Peyu, que acaba de guanyar el premi Ondas 2023 pel seu programa “El búnquer”, així com una sessió de networking amb experiències exitoses de negocis al Camp de Tarragona i una trobada amb comerciants locals.

Jaume Garcia