La Sala Trono de Tarragona tancarà portes l’any que ve amb l’obra de teatre Això és tot, que s’estrenarà el mes que ve i seguirà en cartellera fins que el públic ho vulgui. “La seguirem fent mentre quedi algú que vulgui veure-la”, manifesta el director de la companyia gestora, Joan Negrié.
Una sèrie de reformes obligatòries per adaptar-lo a la normativa haurien deixat impracticable aquest espai que, d’altra banda, ja se’ls havia quedat petit. A partir d’ara, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la companyia buscarà una altra sala el doble de gran, que pugui acollir les obres de petit format promogudes per la gestora.
La sala Trono tenia 50 cadires i 150m2. Tot i que les seves actuacions tenien una ocupació mitjana de més del 80%, un 45% del pressupost venia de subvencions públiques. Ara, la gestora busca un espai que dupliqui la capacitat d’espectadors, i que tingui al voltant de 300m2.
Durant els darrers cinc mesos, la gestora i l’Ajuntament han buscat espais per la Part Alta, de moment de forma infructuosa. A partir d’ara, buscaran alternatives en altres espais de la ciutat. Una proposta que hi ha sobre la taula és la d’ocupar el Teatre Metropol. Ni el regidor de Cultura, Josep Prats, ni la gestora s’hi han tancat en banda, tot i reconèixer que tal com està ara l’espai és massa gran per la proposta que ofereix la Sala Trono.
‘Això és tot’, amb les bessones Sala i Trono
“Més que una obra de teatre serà una festa. Tot i que pugui tenir alguns tocs dramàtics, serà una comèdia”, afirma Oriol Grau, que encapçalarà l’obra que tancarà el teló de la sala. Aquest acomiadament itinerant (portarà el públic als espais de darrere del teló, i fins i tot al carrer), serà protagonitzat per les bessones Sala i Trono, i exposaran simbòlicament el dilema que ha patit la gestora aquests últims dies.
Més de 1.000 dies oberta el públic, en menys de 14 anys
La Sala Trono, de titularitat municipal però gestionat per una productora teatral privada, va néixer el 7 de febrer de 2003 amb l’obra Petits Suïcidis, i des de llavors és l’única de les comarques tarragonines que ha mantingut una programació estable de teatre professional ininterrompuda des del 15 de setembre i fins el 31 de maig. L’espai ha estat el bressol d’actors com Jordi Casanovas, Pere Riera i companyies com Egos teatre i La calòrica.
Des que es va obrir, l’espai ha estat obert al públic més de 1.000 dies, en què s’ha programat 400 companies de l’Estat. La gestora ha produït 14 espectacles de teatre professional que ha fet 400 funcions fora de la Sala Trono, en espais com La Villarroel, el Teatre Goya, el Poliorama i en ones com les Illes Balears, València, Albacete o Argentina. A més, ha venut els drets de produccions pròpies a Grècia i Xipre. La gestora també organitza el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT_Noves Dramatúrgies), una proposta biennal que l’any que ve tindrà la seva quarta edició.
Equip de redacció