.

Un dels polls de corriol camanegra, entre dues granotes, a la zona de la desembocadura del Gaià. Foto: Cedida/J.C.Borrachero

Temporada d’èxit per la reproducció dels corriols camanegra a la zona del Vinyet, a l’espai natural de la desembocadura del riu Gaià, en la qual s’han pogut detectar cinc nius i tres parelles reproductores. De les cries que han nascut, quatre ja son pollets volanders, és a dir que ja han aconseguit volar, i queden els dos últims que durant el mes que ve es veurà si aconsegueixen fer-ho.

El conseller de Medi Ambient, Guillermo García de Castro, ha explicat que “aquest èxit és fruit de la millora de l’habitat dels corriols camanegra i la coordinació entre l’Ajuntament, el cos d’Agents Rurals, la Generalitat de Catalunya, el Servei de Costes del Ministerio de Transición Ecológica i l’entitat mediambiental la Sínia, que és qui té la custòdia de la plana del Vinyet” i ha destacat que “entre tots aconseguim un objectiu difícil: afavorir la biodiversitat mantenint l’ús que les persones fem de la platja”.

Hèctor Hernàndez, coordinador de l’Associació Mediambiental la Sínia, ha explicat que les accions que es duen a terme per poder assegurar un hàbitat segur per la posta del corriol camanegra: “entre els mesos de març i juliol, s’instal·la un abalisament de suport entre l’abalisament fix i el mar i s’habilita una basseta de suport a la zona, perquè el corriol no s’hagi de desplaçar al mar a beure i així estigui més protegit”.

Un altre aspecte clau és la coordinació amb el departament de Neteja de l’Ajuntament, que no recull la brossa amb vehicle a la zona per no pertorbar l’habitat del corriol. Finalment, Hernàndez també ha explicat que durant la temporada de nidificació “es fa un seguiment quasi diari a l’espai, juntament amb un grup de voluntariat de suport, i s’aprofita per informar i conscienciar als usuaris de la platja”.


Altres notícies:


L’Associació Mediambiental la Sínia i l’Ajuntament de Tarragona treballen per a la preservació del corriol camanegre a la platja de Tamarit des del 2019, quan es va trobar el primer niu. Tot i això, el regidor de Medi Ambient, Guillermo García, ha recordat que el 2012 ja es va començar a treballar en la protecció de la biodiversitat del municipi.

El corriol camanegra

És un ocell de mida petita, fa 15-17 cm d’alçada i 42-45 cm d’envergadura. Té el bec curt i negrós, i les potes grisenques. Es tracta d’una espècie amenaçada, que té la consideració de vulnerable.

Es reprodueix entre els mesos d’abril i d’agost, i els nius pateixen molta depredació. Nia en solitari o en grups dispersos. Construeixen els nius a la sorra, prop de l’aigua, però suficientment allunyats del límit de la marea alta, sempre en llocs oberts o amb vegetació escassa. El niu el fan directament sobre la sorra sense recobriment o recobert amb fragments de closques, algues o còdols. Solen pondre tres ous de color bru molt clar amb taques de color més fosc. Ambdós progenitors incuben els ous de 24 a 27 dies.

Quan neixen els pollets, els adults els alimenten durant aproximadament un mes, encara que aquests són molt actius des del principi i són capaços de desplaçar-se per alimentar-se per si mateixos.