La indústria química de Tarragona fa bandera del seu paper “essencial” per ajudar a salvar vides durant la covid-19. Les empreses del polígon petroquímic volen ser “decisives” en la lluita contra la pandèmia i refermen el seu paper, des del vessant farmacològic i químic, en la recerca de vacunes, així com de medicaments i tractaments per pal·liar-ne la incidència. L’AEQT, l’Associació Empresarial Química de Tarragona, ha celebrat aquest dimarts la jornada anual per primer cop oberta al públic i de forma telemàtica. El seu president, Rubén Folgado, ha reconegut que ha estat un any “extremadament complicat” per la pandèmia, l’explosió a Iqoxe i també “a nivell personal”, en al·lusió a la seva detenció al novembre per una suposada estafa.
Sense ganes de fer-ne rebombori i amb voluntat de transparència, l’AEQT ha organitzat per primer cop aquesta jornada oberta al públic en general amb els seus col·laboradors i ‘business partners’. Folgado, que no ha deixat mai la presidència de l’AEQT ni la direcció de Messer, ha fet balanç d’un any carregat d'”obstacles”, marcat per la pandèmia mundial, destacant el subministrament de béns i serveis essencials des de la indústria tarragonina -desinfectants, material quirúrgic, gasos medicinals, etc.-, així com en alimentació, mobilitat, transport i neteja. “Hem estat a l’alçada de les circumstàncies”, ha dit Folgado. “I ens mouen dos eixos: el diàleg i la transparència”, ha garantit.
Durant la jornada s’han desgranat els projectes en els quals es treballa des de l’AEQT -a través de vuit comissions de treball- i s’han posat sobre la taula els principals reptes de futur. La transició energètica i l’ús de l’hidrogen han eclipsat el debat, amb la participació d’experts, com Mariano Marzo, director de la Càtedra Fundación Repsol-Universitat de Barcelona de Transició Energètica, i Emilio Palomares, director de l’Institut Català d’Investigació Química. Ambdós han constatat com aquesta transició energètica és “necessària” i “inevitable”. En la seva opinió, cal aprofitar el CO2 com a matèria prima i l’hidrogen com a energia neutra d’emissions, dins del model d’economia circular.
Segons Palomares, Tarragona ha de fer bandera del seu lideratge en aquesta transició i veure-ho com una oportunitat de territori. “No us deixarem sols, estem fermament compromesos”, ha constatat el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, amb una intervenció que ha servit per cloure l’acte. A Tarragona es genera la meitat de la producció química de Catalunya, la majoria destinada a l’exportació. La química és present en aquest territori des de fa cinquanta anys. Durant la jornada s’han repassat projectes rellevants a nivell d’infraestructures, com la regulació de les xarxes de distribució elèctrica tancada o el corredor mediterrani, ja en la seva recta final.
ACN
Equip de redacció