La plataforma de la platja del Miracle de Tarragona s’enderrocarà durant el primer semestre del 2025, segons ha informat aquest dimarts l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales. La demolició del conegut popularment com a ‘mamotreto’ del Miracle tindrà un cost de 553.000 euros, inclosos en un partida global de 3,6 milions d’euros del projecte Greenbelt ’26, finançat pels fons Next Generation.
Els treballs està previst que durin sis mesos. Durant aquest període també s’aprofitarà per redactar el projecte de renaturalització d’aquest tram de la platja amb l’objectiu d’iniciar aquesta tasca un cop s’hagi eliminat la plataforma. Viñuales ha destacat que “cal recuperar l’espai per la ciutadania” i que es millori l’ecosistema.
“La plataforma és una mostra de l’època del ciment, on no hi havia sensibilitat pel litoral”, ha destacat el batlle, que ha especificat: “no perquè sigui una platja urbana ha de deixar de ser natural”. La plataforma es va construir entre 1998 i el 2001 i ocupa una superfície de 8.653 metres quadrats. El conseller de Medi Ambient de la ciutat, Guillermo García, ha dit que abans de la demolició es retiraran els elements de la part superior –que porta anys tancada al públic per problemes estructurals–, com pèrgoles, baranes, reixes i mobiliari.
Altres notícies: |
Pel què fa a les tasques d’enderroc, l’objectiu és fer-les generant el mínim impacte possible respecte els veïns. Això sí, caldrà reorganitzar el trànsit de la zona durant els mesos que durin les obres. Un cop s’hagi eliminat tota l’estructura de formigó, “es deixarà la superfície plana, es compactarà, s’anivellarà i s’estendrà una capa de 15 centímetres de terra a l’espera de la futura renaturalització”.
Els plans del consistori són adjudicar durant la segona meitat d’aquest any el contracte d’enderroc i que s’executi durant el primer semestre de l’any vinent. Paral·lelament, també redactar el projecte de restauració ambiental “per tornar a la ciutat una part del front marítim” i establir uns “serveis ecosistèmics de les zones costaneres que lluitin contra l’emergència climàtica”. Així doncs, “la idea és que no hi hagi decalatge” entre el final de l’eliminació de la plataforma i l’inici de la renaturalització”, ha dit Viñuales, i que un cop s’acabi una cosa, comenci l’altra.
Per a la redacció del projecte de recuperació de l’espai natural l’Ajuntament també té una subvenció de 60.000 euros de la Diputació de Tarragona. L’execució d’aquesta tasca, Viñuales confia que la pagarà el Ministeri per a la Transició Ecològica. “Volem que sigui un espai per la ciutadania, que pugui ser refugi climàtic, amb carril bici, poder mantenir el pas de cotxes i alguna línia d’aparcament”, ha especificat.
ACN/Eloi Tost
Equip de redacció