.

Els diferents cartells de la nova edició del festival de curts de Vila-seca, amb tota la paleta de colors del municipi. Foto: Cedida

El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI) ha presentat una nova imatge inspirada en les riqueses visuals de Vila-seca i la seva cultura. La paleta de colors de la novena edició de l’esdeveniment, que se celebrarà del 8 al 17 de novembre, combina els vitralls del Castell de Vila-seca, el blau profund del mar, el marró fosc de la terra que es torna rogenc amb les últimes hores de llum de la tardor, el cinema rural, les vinyes i el vi negre que acompanya i forma part del propi municipi.

Amb la creació de la nova imatge, s’obre una nova etapa del certamen, que el passat mes d’agost va tancar el període de preinscripcions batent el seu propi rècord amb un total de 1.479 curtmetratges presentats a la convocatòria. L’èxit de participació ha multiplicat la feina als membres de l’equip de programació del festival, que ja fa setmanes que estan treballant en la selecció dels 46 curtmetratges de la secció oficial i jove que es projectaran del 8 al 17 de novembre a l’emblemàtic edifici del Celler de Vila-seca.

El festival, organitzat pel Patronat de Turisme de Vila-seca, arriba enguany amb la incorporació d’algunes novetats al programa, com ara la proposta Shorts&Wine, que serà una trobada de networking però també de reconeixement cinematogràfic. L’activitat, amb inscripció prèvia, es portarà a terme al vestíbul del Celler de Vila-seca el dia 16 de novembre de 12:30h a 14h i consistirà en la selecció de quatre curtmetratges projectats durant un festival, que un sommelier de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) maridarà amb quatre vins diferents.

Les inscripcions als tallers

Per altra banda, continuen obertes les inscripcions als tallers gratuïts IN SITU (enllaç aquí) fins el 13 de d’octubre i Panoràmiques amb càmera instantània (enllaç aquí) fins al 20 d’octubre. El taller IN SITU, que està obert a totes les persones majors de 14 anys amb inscripció prèvia, es portarà a terme el dissabte 9 de novembre al Castell de Vila-seca i consisteix en una jornada per aprendre i posar en pràctica nocions tècniques i narratives per poder realitzar un retrat cinematogràfic en format curtmetratge d’alguna persona o grup de persones del municipi. Els curtmetratges resultants, que formaran part del concurs de la secció IN SITU, poden ser obres amb molt de valor, que donin veu al veïnat de Vila-seca i posin en relleu el seu testimoni i la seva vinculació amb el municipi. El primer premi serà de 500 euros de dotació econòmica i el segon de 300.

El taller de Panoràmiques amb càmera instantània, a càrrec de l’associació cultural A Bao A Qu, es realitzarà el diumenge 10 de novembre i proposa crear petites panoràmiques formades per dues o tres fotografies d’espais del nostre entorn proper, amb una càmera instantània. Durant el matí les persones participants passejaran pels voltants del Castell de Vila-seca i, inspirats per fotografies de fotògrafes, crearan panoràmiques amb càmera Instax, posant en joc l’enquadrament, la composició, l’atenció o l’observació de la llum. Cada grup de participants s’endurà a casa un díptic o tríptic muntat sobre una cartolina.

La nova direcció artística

En aquesta novena edició, el festival compta amb la direcció artística de la destacada cineasta Alba Bresolí i el lideratge de la companyia internacional de producció i gestió audiovisual Parallel40, amb una àmplia experiència en el sector.

Alba Bresolí, nascuda el 1995 a Muntanyola, és graduada en Comunicació i Realització Cinematogràfica i Màster en Documental de Creació a la Universitat Pompeu Fabra. ‘El día que volaron la montaña (2022), curtmetratge documental, va ser nominat als Premis Gaudí i mostrat en festivals de cinema nacionals i internacionals com IDFA, Documentamadrid i Sheffield DocFest, rebent diversos premis internacionals i nacionals. Combina el seu treball de cineasta treballant al DocsBarcelona com a programadora.

A les xarxes socials del FICVI també s’han donat a conèixer els noms de la resta de l’equip de programació del FICVI, format per Sara Xiol, Agustí Argelich i Ingrid Ferrer, i dels membres del jurat, integrat per tres joves talents que ja han rebut reconeixements pels seus treballs: el productor, director i guionista tarragoní David Aymerich; la directora i muntadora Nila Nuñez, o la directora i realitzadora Raquel Barrera.