El pavelló poliesportiu municipal de Mont-roig del Camp s’ha omplert d’aromes d’oli d’oliva arbequina, però també d’altres sabors, com la garrofa, en el nou format que ha pres la Festa de l’Oli Nou. Organitzada directament per l’Ajuntament, la festa s’ha hagut de celebrar al pavelló i no a avinguda Aureli M. Escarré, com inicialment era previst, pel fred i el vent que s’anunciava. El pavelló s’ha omplert més del que s’esperava i el públic ja es reunia abans que a les nou del matí obrissin les portes.
Fins l’any passat, Mont-roig celebrava dues festes de l’oli, la de l’antiga cooperativa i la de l’empresa Solé. Però quedaven altres productors d’oli que hi ha al poble sense tenir-hi presència. “L’Ajuntament té la missió de promocionar els productes de tots els productors del poble i per això es va decidir fer una festa de l’oli nou amb tots ells”, recordava a Tarragona21 la regidora de Turisme i Promoció Econòmica, Yolanda Pérez.
“Ens està sorprenent la gran afluència de gent de fora de Mont-roig, especialment molt de públic vingut de Reus i de Tarragona”, afegia la regidora. “Hem fet força promoció i publicitat de la Festa”, recordava. Cares conegudes regaven les torrades amb oli, com l’alcalde de Riudecanyes i director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, o l’exalcalde de Pratdip Josep Fortuny, que reconeixia que és el primer cop que assistia a una de les fires de l’oli de Mont-roig.
Era el dia perquè les cinc firmes productores locals oferissin la seva gamma d’articles. Empreses grans i amb solera, com la pròpia Solé, o de més modestes, com Tambaler, que comercialitza mil litres a l’any.
Esther Solé regenta Olis Solé, SL, una històrica firma familiar que va néixer en 1824, aviat farà 200 anys. “Des de fa nou anys celebrem la nostra festa de l’oli i enguany ens hem sumat a aquesta iniciativa”, tot i no perdre la seva pròpia festa, que va tenir lloc la setmana passada, comentava a Tarragona21. Solé té molí propi, que li serveix també per moldre olis d’altres productors locals.
A seu costat tenia estand també l’antiga cooperativa, ara en mans d’Unió Agrària de Reus sota i batejada amb el nom de Molí del Baix Camp. Com en el cas de Solé, també disposa de molí propi, explicava el seu responsable tècnic, Josep Maria Buqueras.
Anton Blanc és també una firma comercial de Mont-roig, que regenta Antoni Aguiló. “Produïm oli i el comecialitzem”, destaca, “des de fa 25 anys. Aquest és el primer any que venim a la fira”. No només serveix oli, al seu estand també es podien veure cistells de garrofes i cereals.
Arran de Terra és una firma que disposa d’una gran finca ubicada a la carretera de Pratdid (‘del Prat’, com diuen a Mont-roig) que va obrir fa uns tres anys. Té la particularitat que ven sobre el terreny allò que produeix: “A la gent li agrada molt comprar al lloc on es conrea”, diuen les bessones Josefina i Carme, treballadores que avui despatxaven a la fira en un altre estand. L’oli el molen a Ginestar, i també tenen una àmplia gamma de productes, que inclouen verdures, tomàquets, calçots i carxofes (ara ve la temporada) o llenya. “Per encàrrec, també servim calçots cuits”, expliquen.
Finalment, el productor potser més petit és Oli Tambaler, renom d’una coneguda casa de Mont-roig de producció d’olives que s’ha reconvertit en venda d’oli. Josep Maria Olivé i Fina Anguera expliquen que fa tres anys van fer la reconversió. No tenen botiga, com succeeix amb altres productors que venen des de magatzems, i ho fan des de casa. Tambaler ve del renom de l’avi de la Fina, que tocava el timbal. A l’estand lluïen avui el timbal amb la seva funda.
J. Garcia
Equip de redacció