.

D’esquerra a dreta, Dolors Fortuny, Mònica Borrell, Josep Boada i Francesc Montoya

La cinquena edició del Premi Centcelles de Composició oferirà com a principal novetat que les obres hauran d’estar escrites per a cobla amb la instrumentació habitual per a 11 músics.

D’aquesta manera es vol recuperar una instrumentació típica de les nostres terres justament l’any en què el conjunt romà de Tarragona –Centcelles inclòs- celebrarà els 25 anys de la Declaració de Patrimoni Mundial per part de la Unesco.

Aquest dimarts 14 de gener s’ha fet la presentació de la 5a edició del Premi Centcelles de Composició, convocat per l’Associació Amics de la Música de Constantí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”, el MNAT (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona) i amb el patrocini de Repsol. Els ponents han coincidit a destacar que el premi “està consolidat”.

L’acte de presentació s’ha fet al Conjunt romà de Centcelles i ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Dolors Fortuny. També hi han estat presents Mònica Borrell (directora del MNAT); Francisco Montoya (responsable de comunicació de Repsol) i Josep Boada, director de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”.

Des del MNAT, la seva directora, Mònica Borrell, ha volgut destacar els 5 anys d’aquest premi “que posen de relleu que es tracta d’un projecte consolidat, com tants d’altres que es fan en col·laboració entre el MNAT, l’Ajuntament de Constantí i Repsol”. A més, ha subratllat que “aquest és un any important pel MNAT, amb la celebració dels 25 anys de la Declaració com a Patrimoni Mundial de Tarraco, del qual Centcelles n’és un espai molt destacat”.


Altres notícies:


Des de l’Ajuntament de Constantí, la regidora de Cultura, Dolors Fortuny, ha expressat la satisfacció per haver pogut “consolidar aquests premis a Catalunya i també a nivell europeu, amb la participació de músics internacionals”. A més, ha explicat que el fet de celebrar els 25 anys de Tarraco com a Patrimoni Mundial ha estat el motiu de “dedicar la present edició a una música que és molt nostra i que és patrimoni de Catalunya com és la música de cobla”.

El director de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”, Josep Boada, ha explicat que “les bases es mantenen similars a les quatre edicions anteriors” i també ha recordat que “l’obra guanyadora s’estrenarà en un dels concerts del Cicle a Centcelles d’aquest estiu”. Boada ha explicat que la data límit de presentació de les partitures és el divendres 16 de maig de 2025.

Finalment, Francisco Montoya (Repsol) ha agraït a l’Ajuntament i l’Associació Amics de la Música de Constantí la confiança per convidar-los a col·laborar d’aquest projecte, destacant “el compromís de l’empresa amb aquesta iniciativa i totes les que tenen com a objectiu la difusió de la cultura i el patrimoni cultural”

L’objectiu d’aquesta nova convocatòria dels Premis Centcelles de Composició és seguir fomentant la creació musical i difondre les obres musicals dels compositors actuals. Les obres presentades han de ser completament inèdites. No s’han d’haver interpretat, publicat o difós anteriorment en cap mena de format ni d’arxiu informàtic sonor. L’estil, l’escriptura i l’estructura de l’obra és completament lliure.

El Jurat d’aquest 5è Premi Centcelles de Composició estarà format per professionals en l’àmbit de la música. L’obra premiada s’estrenarà en un dels concerts del Cicle de Concerts a Centcelles, durant el juliol de 2025. A més, el guanyador rebrà 3.000 €uros en metàl·lic. Les quatre primeres convocatòries dels Premis de Composició Centcelles han estat tot un èxit de participació. En les dues últimes edicions (2023 i 2024), el premi ha estat per al pianista i compositor Gerard López Boada.