.

L'exposició es podrà veure fins el proper 26 d'octubre

L'exposició es podrà veure fins el proper 26 d'octubre

La inauguració oficial va tenir lloc ahir a la tarda al casal cultural Les Monges, on podrà ser visitada fins el 26 d’octubre, de dilluns a dissabte de 17 a 20 hores i els diumenges de 10 a 14 hores. La presentació va ser a càrrec de Dolors Murillo, directora dels Serveis Territorials de Governació i Relacions Institucionals a Tarragona, i va comptar amb la presència de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Compte; de l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart; de Llorenç Miró, regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Roda de Berà; de Montse Muñoz, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Creixell; i dels regidors rodencs José Ibort i Ramón Vidal, entre molts veïns i veïnes del municipi.

En la seva intervenció Dolors Murillo va explicar la important tasca del Memorial Democràtic, organització que vetlla “per la recuperació de la memòria històrica col·lectiva i pel seu coneixement i el seu manteniment”. Va detallar, a més, cada una de les fases de la transició recollides a cada panell de l’exposició, una mostra que segons Murillo “té un valor pedagògic i divulgatiu molt important”, motiu pel qual és molt recomanable pels estudiants d’educació secundària. De fet, els alumnes de l’Institut Roda de Barà visitaran l’exposició el proper dilluns.

Per finalitzar la directora dels Serveis Territorials va fer donació del llibre “La transició democràtica a Catalunya. Recursos per a una aproximació didàctica” a l’associació També Hi Som, representada ahir per Conchita Romeu i Laura Moya, en absència del seu president, Francisco Moya, per motius laborals. Per altra banda, l’entitat va fer donació a la Biblioteca Municipal del llibre de l’exposició “Catalunya en transició”, exemplar que va recollir el regidor de Cultura, Llorenç Miró.

Inauguració de l'exposició, amb representació de l'alcalde de Roda de Berà

Inauguració de l'exposició, amb representació de l'alcalde de Roda de Berà, Pere Compte

“Catalunya en transició”

La mostra, elaborada a partir de vint-i-un panells, ofereix una mirada catalana sobre la transició partint de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l’any 1977, basat en la unitat d’oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l’Assemblea de Catalunya. L’altre tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de1977 a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat al que es constitueix a la resta de l’Estat.

L’exposició “vol retre un homenatge a totes aquelles persones i organitzacions que, en plena dictadura i opressió, van donar el millor de si mateixos, alguns fins i tot la seva vida, per facilitar la transició cap un sistema polític democràtic que garantís els drets humans i les llibertats anhelades tant individuals com col·lectives”, explica el Memorial Democràtic al respecte de la mostra.