.

Montse Castellarnau i la resta de regidors de l’oposició en el moment de formalitzar, aquest matí, la presentació de la moció de censura. Foto: Tots21

Tots els grups d’oposició de l’ajuntament d’Altafulla, exceptuant el PSC, han formalitzat aquest matí al registre municipal la moció de censura contra l’actual coalcalde d’ERC, Jordi Molinera, que es votarà en plenari extraordinari el dia 10 de maig. Els partits que s’han unit per fer fora els republicans del govern són Alternativa Altafulla (AA), Ara Altafulla, Junts i el regidor del PDeCAT en situació de no adscrit, Xavier Rofes. Tots ells sumen 7 dels 13 regidors amb què compta el consistori, per la qual cosa la moció estaria destinada a l’èxit. En aquest cas, la pròxima alcaldessa de la localitat seria la cap de llista d’AA (el majoritari dins de l’oposició amb 4 regidors i que ostentarà totes les tinences d’alcaldia), Montse Castellarnau.

Els impulsors han esgrimit que el municipi viu una “situació límit” i han acusat l’actual govern de l’EINA-ERC de deixadesa i manca d’humilitat. El detonant de tot plegat ha estat l’ensorrament de la terrassa del restaurant Voramar aquest dissabte a causa del temporal de mar que va descalçar part de l’immoble. “Durant tres anys no s’ha fet pràcticament res. La platja ha anat minvant i cada cop està en situació més catastròfica. No podem tenir tanta deixadesa”, ha afirmat Castellarnau.

“Cal un pla de xoc que reverteixi aquesta situació i millori principalment el tema de la platja. És el nostre objectiu. Hem de fer alguna cosa ja, no podem esperar que vinguin més llevantades i s’acabi d’esfondrar l’edifici o acabi caient el passeig de Botigues de Mar”, ha remarcat la candidata a l’alcaldia. “Tots hem fet un exercici d’humilitat i generositat perquè tots hem deixat de demanar coses de cada partit pel bé d’Altafulla. La nostra prioritat són els vilatans, el comerç i el poble”, ha insistit Castellarnau.

Sempre que no hi ha cap novetat de darrera hora, el cartipàs definitiu del nou equip de govern es coneixerà en el plenari del 30 de maig. Si bé Rofes entrarà a formar-ne part, no podrà disposar de cap cartera per sentència del Tribunal Suprem, segons la qual un regidor que hagi abandonat la coalició amb la qual es va inscriure a les eleccions no podrà millorar la seva condició amb posterioritat. Tanmateix, sí que podrà gestionar àrees amb plena capacitat gràcies a un acord amb Francesc Ferré. Natàlia Sanz (d’Ara Altafulla) no assumirà carteres per decisió pròpia, “però podrà incorporar-se de forma efectiva al govern quan ella ho cregui convenient”, afirmava Castellarnau. Tant Hèctor López Bofill (Junts), “que exercirà les àrees acordades”, com Rofes i Sanz formaran part de les preses de decisions juntament amb els seus companys d’AA.

Sanz sí que ha volgut donar el seu parer sobre les causes que han provocat la moció. “S’ha pres una decisió de responsabilitat” per poder “donar sortida als problemes amb els quals ens hem anat trobant. Ens ho hem de prendre com un grup de treball i estaré darrere aportant la meva visió i donant suport. Serà un any complicat perquè la platja requereix molta feina. Hem arribat tots a un punt comú, malgrat que no és una situació agradable fer fora a ningú”, explicava. “La situació és insostenible. El proper en caure (l’estat de la platja va provocar l’ensorrament parcial del restaurant Voramar) pot ser el Passeig, i pensem que hem d’aconseguir solucions immediates. Està bé treballar a futur, però ara cal pensar en la immediatesa. Cal tenir en compte que a Brises fa 11 dies que estan sense llum”, etzibava.

Programa de govern consensuat

Ha estat Castellarnau la que ha presentat en roda de premsa els punts del pacte entre les formacions que donen suport a la moció. L’acord té com a objectiu “constituir un govern de gestió, sense pretensions polítiques particulars, basa en el consens per cobrir les tasques del dia a dia”. La intenció és prioritzar fins a final de mandat un seguit de qüestions El primer, i que ha desencadenat de fet aquest terratrèmol polític, és “executar el pla de xoc a la platja, debatut i aprovat en el ple del dia 25 d’abril”. Alhora, “obrirem el Casal de la Violeta de forma immediata”. També es preveu signar i aplicar un conveni d’ús de l’espai a l’entitat Esplai de Jubilats.

La llista que es dibuixa com a programa de govern fins a les eleccions de l’any vinent incorpora un pla de la brossa i neteja pública eficaç, “amb un coordinador de la Brigada que tingui la confiança de l’alcaldia”. En un cinquè punt hi figura “el pla d’usos de Martí Royo, subrogat amb el pacte del PDeCAT amb ERC-Eina”. La resta de punts fan referència a trobar una sortida als problemes d’enllumenat a Brises de Mar i avançar en la projecció de futur del Centre de Dia-Residència.

El PSC justifica la seva negativa

Per la seva banda, la regidora socialista, Imma Morales, ha justificat el seu posicionament contrari a la moció afirmant que es tracta d’una decisió “coherent” amb la línia política que s’ha seguit durant tot el mandat municipal. “Ja vam dir quan vam decidir sortir del Govern municipal que no faríem, ni participaríem, en una moció de censura”. Així mateix, Morales ha assenyalat que “amb l’actual Govern el grup socialista ha pactat un pressupost i els projectes acordats van tirant endavant. Vam dir durant la campanya que el nostre objectiu era ser útils a la ciutadania d’Altafulla, amb realitats concretes i tangibles i no amb declaracions virtuals buides de contingut”.

Jaume Garcia