.

Alcaldes, presidenta de la Diputació i diputats provincials han inaugurat també el nou carril bici que enllaça La Selva i Almoster. Foto: Tots21

Almoster i La Selva del Camp, però també Reus, han viscut avui una jornada històrica que canviarà la relació entre els tres municipis, facilitant-ne els desplaçaments, especialment a la trama Almoster-La Selva, amb la millora de l’antiga i tortuosa carretera -T-3231 -, una obra feta per la Diputació de Tarragona amb una inversió de cinc milions d’euros i que a més incorpora la primera experiència que fa la Diputació en unir amb carril-bici dos municipis, La Selva i Almoster, en un vial de servei situat paral.lel a la nova trama.

La trascendència de la jornada ha quedat clarament posada de manifest amb el desembarcament d’alcaldes i diputats provincials, que amb la seva presència han donat fe de la rellevància d’una obra que allibera Almoster de l’angúnia de l’antiga carretera, que col.lapçava l’entorn de la plaça principal de la vila, la plaça Josep Rosselló, que millora el servei als selvatans per anar a Almoster i a Reus, i facilita a bona part de la població de Reus -la més situada al nord i a l’oest de la ciutat- anar a La Selva sense haver d’afagar la comarcal C-14. Un ‘tres en un’, un ‘win-win’ per triplicat molt desitjat pels alcaldes de La Selva i Almoster, Josep Masdeu i Àngel Xifré, respectivament, des de feia 20 anys, com ambdós mandataris han recordat en l’acte inaugural, que al seu torn, ha estat especialment cuidat i convertit en una festa popular, amb l’actuació dels gegants i diables de La Selva.

L’acte, que ha inclòs una ruta amb bicicleta en un tram de l’antic traçat convertit en via per a ciclistes i vianants, ha comptat amb l’assistència d’altres representants dels respectius consistoris i dels diputats i diputades de la Diputació Marta Blanch, Imma Costa, Miquel Subirats, Andreu Martín, Carles Pellicer i Sílvia Puerto.

A més d’unir Almoster i la Selva, la carretera dona servei a les urbanitzacions de Castellmoster, el Picarany i el Puig, i a la localitat de Castellvell. Les obres han convertit la carretera en una via ‘més segura, còmoda i sostenible’, ha destacat Llauradó, ja que permet el desplaçament entre els dos municipis en bicicleta. L’actuació ha suposat el condicionament total de la T-3231, ‘amb una circulació mitjana de 1.590 vehicles diaris i que presentava un traçat dificultós’. D’altra banda, el projecte ha inclòs la construcció de la variant d’Almoster, que permet reduir el trànsit rodat per l’interior de la localitat, a més del tram pedalable en part de l’antic traçat de la carretera. Els treballs de millora s’han dut a terme al llarg de 3,7 quilòmetres, amb una inversió de 5M€ per part de la Diputació de Tarragona.

En concret, les obres han suposat l’eixamplament de la carretera fins als 8 metres (6 metres de calçada i 2 metres de vorals), fet que representa una considerable millora per a la seguretat del trànsit en relació a l’anterior via, que feia 4,50 metres d’ample i no permetia el pas simultani de dos vehicles pesants. A això, se li afegien altres problemes, com alguns revolts tancats, canvis de rasant importants i trams inundables. També s’hi han construït tres rotondes, per ordenar i pacificar el trànsit a les cruïlles, a banda del tram pedalable.

Imatge aèria d’un tram de la carretera reformada

Una via més segura i sostenible

En la seva intervenció a l’acte inaugural, la presidenta de la Diputació ha incidit en la millora de la seguretat en aquesta via, així com la conversió de part de l’antic traçat en una via per a bicicletes i vianants per tal de guanyar en sostenibilitat: “L’actuació duta a terme ha donat solució als problemes que tenia aquesta carretera, tot garantint la convivència segura del trànsit i el respecte pel paisatge, i fent una aposta clara per la mobilitat sostenible”.

Per la seva part, l’alcalde de la Selva del Camp, Josep Masdéu, també ha volgut posar en relleu l’aposta per la mobilitat sostenible al municipi, i la “convivència de la seguretat amb la sostenibilitat” en aquesta carretera tan transitada, tant pels veïns i veïnes de la Selva com de tota la comarca. Masdéu ha recordat el periple viscut a la Diputació per acoseguir el projecte i ha tingut paraules pel seu anterior president, Josep Poblet.

Àngel Xifré, alcalde d’Almoster, ha recordat que l’ampliació de la carretera era una reivindicació “de fa més de 20 anys, que ha de permetre que els veïns i veïnes d’Almoster puguin gaudir encara més dels serveis que els ofereix la Selva”. Almoster té en La Selva el municipi de referència, ja que els alumnes s’hi desplacen diariament per anar a l’institut i tambe els usuaris fan servir el CAP de La Selva com a referent.

Els participants han pogut comprovar in situ la comoditat de l’itinerari ciclable amb un breu recorregut en bicicleta i a peu. Així mateix, han conegut al detall els treballs efectuats al conjunt de la carretera, a través de les explicacions dels equips tècnics de Carreteres, del Servei d’Assistència al Territori (SAT) de la Diputació.

L’alcalde de La Selva, Josep Masdeu, dirigint-se al públic. Foto: Tots21

El públic, durant l’acte inaugural. Foto: Tots21

Durant l’acte d’aquest dissabte, Noemí Llauradó també ha visitat el carrer de Joan Bertran, a Almoster, on s’hi ha realitzat obres de millora, pavimentació i serveis mitjançant el Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona.

La millora dels carrers de La Selva

L’acte també ha inclòs la visita dels carrers del President Companys i de Joan Domingo, a La Selva del Camp, que l’Ajuntament del municipi ha remodelat apostant per la mobilitat sostenible a través de l’habilitació d’un carril bici. Aquesta actuació també ha comptat amb la col·laboració del PAM.

En el cas del carrer Joan Domingo, la despesa total ha estat de 288.000 euros, finançada per l’Ajuntament i la Diputació, on s’hi fet una ampliació de les voreres, el soterrament de línies, nou enllumenat o la creció del carril bici, a més d’eixamplar la vorera.

El segon carrer substancialment millorat ha estat President Companys, on s’hi han invertit 431.000 euros, amb la creació d’una ampla vorera, mobiliari, carril bici, aparcament i arbrat. D’aquesta manera, La Selva amplia els carrils bici i fa més amable i habitable l’entorn. En paraules de l’alcalde, ‘hem de treballar perquè el futur sigui possible i això afecta a l’energia, l’aigua, la formació de les persones i les comunicacions’. La clau de les actuacions fetes a La Selva és ‘socialitzar l’espai públic’, ha conclòs.

Jaume Garcia