.

La Marató 2020, dedicada a la covid-19, tindrà un format especial. Al matí, els quatre conductors del programa -Raquel Sans, Laura Rosel, Mònica Terribas i Jordi Basté- es desplaçaran fins als hospitals Clínic, Sant Pau, Vall d’Hebron i Igualada per conèixer de primera mà els professionals que lluiten contra la malaltia. No serà fins a la tarda que es traslladarà fins al plató de TV3, on es donarà veu a testimonis que han patit el coronavirus, amb algun moment “àlgid” dels presentadors. Com a novetat, les aportacions s’hauran de fer, prioritàriament, per Internet per reservar les línies de telèfon –que no respondran polítics- a col·lectius que no hi tenen accés. El tret de sortida el donarà a les 8 h Roger Escapa des de Catalunya Ràdio.

A les 10 del matí, Jordi Basté connectarà des de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic, Mònica Terribas des del Recinte Modernista de Sant Pau i Raquel Sans des de Vall d’Hebron, mentre que Laura Rosel estarà a l’epicentre del coronavirus de Catalunya durant la primera onada de la pandèmia, a Igualada. Tots ells teixiran un “homenatge” als professionals essencials en la lluita contra el coronavirus.

Ja a la tarda, La Marató es traslladarà a TV3, on se substituirà la tradicional “gran celebració” al plató, per una trobada “petita i segura d’amics”, amb entrevistes i converses amb persones que han viscut la covid-19 “en primera persona”. “Els testimonis són l’autèntica espina dorsal del programa”, ha explicat Àngels Molina, directora del programa solidari.

Un altre dels canvis rellevants de La Marató d’aquest any és que no hi haurà la típica imatge de centenars de voluntaris, alguns dels quals polítics, agafant telèfons a les diverses demarcacions catalanes. Les restriccions d’aforaments derivades de la covid-19 han obligat a donar prioritat a les aportacions per Internet, malgrat que també és podrà fer per la via telefònica.

Malgrat que els responsables polítics no respondran a l’auricular, els responsables d’administrar la pandèmia sí que tindran espai a La Marató 2020, segons ha confirmat el director de TV3, Vicent Sanchis.

Dificultat per recaptar fons els dies previs

Sanchis ha remarcat que un dels primers esculls amb els quals el programa ha topat ha estat la falta de recaptació de fons a través d’activitats prèvies, la majoria de les quals, no s’han pogut celebrar.

A diferència d’altres anys, la sol·licitud d’ajudes per a la recerca per reduir l’impacte de la covid-19 s’avançarà i s’obrirà l’endemà del programa fins al 18 de gener 2021.

Inici de la Marató des de Catalunya Ràdio

Un any més, Roger Escapa donarà el tret de sortida de La Marató des del programa ‘El Suplement’, amb un reportatge protagonitzat pels treballadors de l’Hospital d’Igualada. Just després, el programa radiofònic es traslladarà a la Casa dels Canonges, espai on es va confinar el president inhabilitat, Quim Torra, que explicarà “com va presidir un país des del confinament, mentre ell mateix estava afectat coronavirus”, segons ha detallat Escapa.

Orgull de programa, segons els presentadors

El periodista Jordi Basté ha destacat que La Marató és un dels millors programes d’Europa perquè “uneix tothom”. “La Marató és un orgull de país i cal destacar la cintura de canviar la temàtica”, ha precisat. Alhora, ha avançat que intentaran “comunicar allò que s’ha patit, que es pateix i que encara es patirà”.

En una línia similar, Terribas ha constatat que el programa arriba en un moment de “pic” pandèmic, però que l’objectiu era que el dia de la Marató havia “d’estar garantit”. “El programa ha de servir per obrir una finestra i advertir que la vacuna no és la solució, sinó que quan torni a arribar un nou coronavirus, la recerca ens agafi més preparats”, ha assegurat.

Rosel s’ha marcat com a objectiu del programa “posar cara amb noms i cognoms a les xifres”, una de les experiències “més colpidores” que ha viscut. Alhora, ha reivindicat la feina d’equip, perquè si alguna cosa ens ha demostrat la pandèmia és que, només sent solidaris, “es en sortirem”.

“És un privilegi, un honor i una responsabilitat estar en aquest programa”, ha reconegut durant la presentació d’aquest dijous Raquel Sans. La periodista ha destacat la funció “d’acompanyament col·lectiu” i pedagògic que farà el programa, en una malaltia en què “tothom s’hi sentirà representat”.

Violeta Gumà