Quan un premi literari organitzat per un municipi de 6.000 habitants s’apropa als 500 originals que hi concursen es pot dir fermament que està consolidat. No només això, sinó que està vertebrant un fenomen literari que supera el mateix poble i esdevé punt d’atracció de les comarques properes. I finalment, quan hi ha obres enviades des de Barcelona, València, Salamanca, Oviedo o… l’Argentina és que aleshores el premi té un atractiu molt especial, tal vegada perquè sigui d’una categoria molt llaminera, els relats molt breus, i també perquè es puguin presentar en català i castellà.
Constantí ha celebrat avui al seu pavelló poliesportiu el lliurament dels XVII Premis Literaris que porten el nom de la vila, un premi que es manté en el temps i que suposa a més a més una plataforma perquè els joves s’expressin literàriament: el guardó ofereix les categoris infants, júniors i joves, amb edats compreses entre els 5 i els 21 anys. A banda, existeix la categoria d’adults. Cada any les bases destinen el premi a una temàtica diferent i enguany ha estat la dels relats d’amistat.
Escriure és plorar, deia Larra sobre el drama dels escriptors espanyols que malvivien dels seus textos. A Constantí, el somriure ha acompanyat el lliurament dels guardons. Fins i tot l’alcalde, Ósar Sánchez, s’ha encomanat de l’esperit poètic en recordar que les obres finalistes, de les que s’ha editat el llibre oportú, “ens permeten aturar-nos i reflexionar en un món immers en les presses i ens conviden a explorar tot el paisatge de les relacions humanes”.
En la categoria d’adults hi han pres part plomes insígnes, com la del fatarellenc afincat al Catllar Josep Gironès – que sorprengué fa anys amb la novel.la ‘La Cabana’, sobre els tristos fets de La Fatarella-, o la poetessa i narradora reusenca Mònika Escuer. Ambdós han estat finalistes.
L’acte, conduït per l’editor tarragoní Manuel Rivera i amb la interpretació musical de diferents peces de Mozart per part de tres saxos de l’Escola Municipal de Música, ha tingut justament en els joves i més joves l’atractiu especial de veure com no es perd l’hàbit d’escriure en un món cada cop més tecnificat.
El públic ha acompanyat l’acte omplint els seients del pavelló i confirmant l’èxit d’aquesta peculiar aposta literària de caire popular que un bon dia Manuel Rivera li plantejà a l’aleshores alcalde, Josep Bergadà, amb tan bona fortuna que ha fet escola.
Els guanyadors del premi en les diferents categories han estat els següents:
Adults: Carla Clúa (Reus), per ‘400 metres o la vida a l’ombra del mur’. Un relat sobre el conflicte entre israelians i palestins.
Júniors (de 17 a 21 anys): Penélope Romero (Silla, València), per ‘Els ulls de Neus’.
Joves (de 13 a 16 anys): Víctor Ramos Iglesias (Tarragona), per ‘ Una amistad opuesta’.
Infants (fins a 12 anys): Daniel López (Reus), per ‘Els trèvols de l’amistad’.
Jaume Garcia
Equip de redacció