Aquest migdia la sala de reunions de l’Ajuntament ha acollit la celebració de la Junta Local de Seguretat, presidida per l’alcalde Pere Virgili, la segona sessió que se celebra aquest exercici per valorar abans que finalitzi l’any les dades recollides per la Policia Local i per Mossos d’Esquadra.
Ha comptat amb la presència i la participació d’autoritats i de membres dels cossos policials que hi col·laboren al territori: Joan Carles de la Monja, director dels Serveis Territorials d’Interior de la Generalitat; del regidor de Governació, Frederic Royuela; de Vicenç Lleonart, inspector cap de l’ABP del Tarragonès dels Mossos d’Esquadra; de Francesc Josep Bernal, sotsinspector de l’ABP del Tarragonès; del sergent Juan Antonio Sepúlveda, i del capità Jacinto Tarín, ambdós de la Guardia Civil; dels representants de la Policia Local, Joan Pie, sotsinspector en cap, i Antonio Gómez, sergent; acompanyats també per Juan Ignacio Pardo, president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Roda de Berà, Francisco Barberà, inspector de la Policia Nacional, acompanyat per un agent del mateix cos; el sergent Joan Borràs, cap del Parc de Bombers del Vendrell; i Guillem Guinjoan, sotsinspector en cap de la Unitat Territorial de Bombers.
En primer lloc, els membres han aprovat l’acta de la sessió anterior, la qual va tenir lloc el passat 18 d’abril. A continuació, a través de l’informe efectuat per ambdós cossos, s’ha analitzat la darrera anualitat, compresa entre l’1 de novembre de 2017 i el 31 d’octubre de 2018 i la important col·laboració entre els diferents cossos de seguretat amb competències al municipi. Els membres de la Junta Local de Seguretat han valorat també les accions dutes a terme durant el passat estiu i les actuacions previstes davant la propera campanya de Nadal, així com la Setmana Santa i l’estiu del proper any.
Durant la reunió s’ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat de fer inspeccions conjuntes amb el cos de Mossos d’Esquadra a la via pública i als establiments sobre el consum de substàncies estupefaents, queixes veïnals, actes incívics i les ocupacions il·legals d’habitatges.
Balanç de l’anualitat
Els membres de la Junta han tornat a fer una valoració molt positiva de les dades presentades. Durant l’últim any, fins el 31 d’octubre, la resolució dels fets coneguts va arribar fins el 26,6% i es van realitzar 58 detencions, un increment d’un 65,7% respecte a l’anterior anualitat. Del total de les detencions, un 60% van ser executades per la Policia Local, i el 40% per Mossos d’Esquadra.
La Policia Local ha presentat unes xifres que demostren que la ciutadania cada cop requereix més el servei que presta el cos. En aquest sentit, el total de demandes s’han incrementat fins a les 16.366, un increment del 65% en comparació a les 9.929 demandes de l’any 2016. D’aquestes, 9.213 van entrar per telèfon, 3.187 van ser presencials i 3.966 es van generar per les patrulles. Altra xifra significativa és la dels quilòmetres recorreguts pels agents, fins arribar als 104.837 durant l’última anualitat.
Quant als delictes denunciats, va haver una variació del 8%, arribant als 804 fets denunciats en els diferents àmbits, -delictes contra el patrimoni (60%), contra les persones (5,1%), contra la seguretat viària (25,9%), contra l’ordre públic (0%), contra la salut pública (-60%), i resta de delictes (-41,7%).
De les infraccions penals contra el patrimoni, els furts (22,5%) i els robatoris amb força dins de domicili (22,2%), són els majoritaris, seguit per danys, estafes i robatoris amb força a l’interior dels vehicles, els quals s’han reduït en un 42,2% respecte a l’anterior anualitat. Destaca en tot els cassos la rapidesa dels agents en la intervenció i en la resolució dels casos.
Perfil dels detinguts
Quant al perfil dels detinguts, en la major part, el 91,4% dels casos, va ser un home, major de 36 anys (51,7%%), i de nacionalitat espanyola (52,2%).
Dels incidents i les denúncies de convivència i civisme, trobem que la major part van ser per molèsties produïdes per animals (147); produïdes per persones (111) i per activitats o esdeveniments (53). També cal destacar les denúncies aixecades pels agents per abocaments de poda no controlats, fins a un total de 50.
Segons l’informe presentat, l’accidentalitat ha evolucionat de forma descendent des de la posada en marxa de les diferents mesures contemplades al Pla Local de Seguretat Viària, com és el cas de la renovació de la senyalització horitzontal, amb la creació de places d’estacionament de motocicletes tot just abans dels passos de vianants, per tal de millorar la visibilitat i la seguretat dels peatons, una mesura que ha funcionat molt positivament.
Denúncies de trànsit
Pel que fa a les denúncies de trànsit, es van veure incrementades en un 49% fins arribar a les 1.952, segons les dades estadístiques. La velocitat va ser la causa principal, en el 62,2% dels casos, seguit per circular amb la ITV caducada (12,6%), no fer cas de les senyals d’stop i/o de cedeix el pas (3,8%), o circular en direcció prohibida (3,7%).
Quant a les campanyes que la Policia Local duu a terme en coordinació amb el Servei Català de Trànsit per controlar i sensibilitzar la ciutadania sobre diversos temes de seguretat viària, els controls en campanyes de trànsit es van incrementar en un 97,9%. En concret el control del consum d’alcohol i de substàncies estupefaents al volant van augmentar en un 33,9% i es van fer 860 proves de control preventiu de les quals tan sols 27 van donar positiu.
Equip de redacció