La Casa Ximenis de Tarragona, una de les obres de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), ha estat víctima d’un acte vandàlic. A la barana del terrat s’hi podien veure les lletres JHS i una creu i ara només queda la H. Les lletres J i S i la creu han desaparegut. Així ho ha denunciat David Edo, guia turístic de Tarragona, a través de les xarxes socials.
Com a curiositat, cal destacar que aquestes lletres van ser tretes durant la Guerra Civil i recol·locades durant la darrera restauració de l’edifici, l’any 1989. Actualment, doncs, com si una altra guerra hagués succeït, les lletres treballades en forja han tornat a desaparèixer.
Segons Edo, no és la primera vegada que aquest edifici, situat al número 17 de la Via de l’Imperi, és objecte d’actes vandàlics. “En alguna ocasió he vist vidres trencats i, a més, l’estat de conservació de l’edifici no és el que hauria de ser”. De fet, els esgrafiats que omplen tota la façana i que va dibuixar Jujol es troben en molt mal estat.
Edo demana, a través de les xarxes, que l’Ajuntament investigui i multi el responsable d’aquests actes vandàlics per protegir el patrimoni d’un dels arquitectes més destacats del Modernisme.
Un procés llarg
Des de l’Ajuntament, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha explicat que ahir mateix es va posar en contacte amb la Direcció de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya per tal que, entre les dues administracions, puguin analitzar el cas i buscar-hi una solució.
La casa Ximenis era propietat del canonge Ximenis, que va encarregar a Jujol la seva reforma l’any 1914. Segons explica Pinedo, “en ser una propietat privada, cal començar un procés que es pot allargar moltíssim”.
La manca de conservació del patrimoni local de propietat privada pot comportar una advertència per part de l’administració al càrrec, en aquest cas l’Ajuntament. Després d’un període d’al·legacions, si no s’hi fa cap actuació, l’Ajuntament pot multar el propietari i, si així tampoc s’avança, pot acabar amb una execució subsidiària, és a dir, l’administració es fa càrrec de la reparació i després passa la factura al propietari. Tot plegat, segons Pinedo, “pot comportar anys”.
V.Tapias
Equip de redacció