.

Instantània de la jornada. Foto: Cedida

La Jornada Anual AEQT 2023 que s’ha celebrat aquest divendres al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona ha refermat el compromís de la Indústria Química de Tarragona amb la transició energètica i les zero emissions netes. Durant l’acte s’ha posat de manifest que per fer possible la descarbonització del sector cal millorar les infraestructures elèctriques i considerar les tecnologies pont com la captura, l’ús i l’emmagatzematge de CO₂.

La Jornada ha reunit a més de 300 persones entre representants d’institucions i entitats públiques i privades del territori, membres de les comissions de treball de l’AEQT i els business partners de l’associació.  Els assistents han pogut conèixer de primera mà els projectes i reptes del sector químic de Tarragona, el polígon més important del sud d’Europa.

L’emmagatzematge de CO₂ ha estat la base de la ponència a càrrec de Paula Fernández-Cantelli, líder del grup d’emmagatzematge geològic de l’IGME-CSIC, que ha detallat com funciona la tecnologia de la captura i l’emmagatzematge de CO₂.  Fernández-Cantelli  ha donat a conèixer també el mapa de potencial emmagatzematge d’energia a Europa i el marc legislatiu. Fernández-Cantelli ha assegurat que “el clúster de Tarragona és ideal per l’emmagatzematge de CO₂, ja que es disposa de la indústria, el coneixement i la capacitat d’emmagatzematge”.

La jornada ha comptat amb un col·loqui entre el president de la Comissió d’Energia AEQT, Benjamin Hepfer i José Ignacio Lallana , delegat regional nord-est de REDEIA (REE – Red Eléctrica Española). Durant la xerrada Hepfer ha posat de manifest que el full de ruta de l’AEQT per a aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 considera la millora de l’eficiència energètica, a la vegada que comporta projectes d’electrificació que suposaran un increment molt significatiu del consum d’energia elèctrica. Hepfer ha afegit que  des del sector químic de Tarragona existeix preocupació per la infraestructura elèctrica disponible, ja que només resol molt parcialment aquestes necessitats i condiciona les futures inversions. Es requereixen punts de connexió lliure a la xarxa de transport, alta tensió i disponibilitat de potència amb origen renovable.

Per la seva banda, José Ignacio Lallana,  el delegat de REDEIA a Catalunya ha destacat en la seva intervenció  que en concret en la província de Tarragona s’ha considerat una inversió de l’ordre de 175 milions d’euros que es destinaran a projectes molt vinculats a reforçar la xarxa, accessos a nous consumidors en la zona del polígon químic i accés a generació renovable.

Reptes i projectes de l’AEQT

Els assistents a la jornada han pogut conèixer els projectes i reptes treballats per part de les nou comissions de  treball durant aquest any com són la posada en marxa del Sistema de Millora Continuada en Seguretat, un projecte pioner en l’àmbit mundial que estableix estàndards molt exigents de seguretat comuns a totes les empreses de l’AEQT. En matèria de seguretat també la consolidació del curs en seguretat de processos en la indústria química.

Altres projectes destacables portats a terme per les comissions de treball han sigut la creació de la Guia de bones pràctiques mediambientals que es fomenten entre les empreses associades o les accions realitzades per combatre la pèrdua fortuïta de pel·lets al medi. A més, s’ha continuat avançant amb projectes de pilotatge industrial dins el pla de descarbonització i usos del C02, entre d’altres.

L’esdeveniment s’ha iniciat amb una benvinguda per part del president del Port de Tarragona, Saül Garreta que ha assenyalat “que el Port i la indústria química són un exemple d’economia circular”. Garreta ha afegit que “calen estratègies conjuntes al territori per afrontar els reptes de futur que se’ns plantegen”

Seguidament, el president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, ha destacat la contribució del sector químic al territori com a pol d’atracció de talent, recerca i grans infraestructures. En la seva intervenció Cañagueral ha afirmat que “els productes químics són essencials i estan presents en tots els àmbits de la vida. I, ho continuaran  estant en el futur, perquè moltes de les innovacions que necessitarem per vèncer els reptes de sostenibilitat als quals s’enfronta el planeta es resoldran gràcies a la química”. Finalment, ha manifestat que “per  això, cal que entre tots, administracions, empreses teixit acadèmic i de recerca empenyem en la mateixa direcció si volem que el nostre territori participi d’aquest futur de creixement”

Durant l’acte s’han pogut també sentir unes paraules a través de vídeo del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha afirmat que el sector químic és un sector clau de present i de futur. La jornada ha comptat també amb la participació del director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball de la Generalitat, Jordi Fortuny.

Seguidament, ha intervingut  el subdelegat del Govern a Tarragona,  Santiago J. Castellà que ha felicitat la indústria química de Tarragona per “col·locar la sostenibilitat com a eix de la seva estratègia i activitat, la qual cosa garanteix un futur de qualitat de vida pel territori”, ha assegurat.

Finalment, la cloenda ha anat a càrrec de l’alcalde de Tarragona,  Rubén Viñuales, qui ha destacat la importància de la indústria química per al territori i ha animat a les empreses de l’AEQT a continuar amb l’esforç i compromís.

V.Tapias