.

La Guàrdia Urbana de Tarragona veu indicis de pertanyença a una “associació il·lícita” dedicada, entre altres coses, a “activitats independentistes, penjades de cartells i manifestacions” en alguns dels detinguts pel cas Bershka, segons ha revelat l’advocat defensor dels acusats, Carles Perdiguero, citant l’atestat que va fer el cos policial. Una associació il·lícita és una organització jerarquitzada que té l’objectiu de cometre fets delictius, i pertànyer a una d’elles està castigada amb quatre anys. Unes 250 persones, inclosos els diputats de la CUP Anna Gabriel i Sergi Saladié, han omplert l’auditori de l’Antiga Audiència per donar suport als encausats abans del judici, que tindrà lloc els propers 10 i 11 d’octubre.

L’advocat ha considerat el fragment de l’atestat un exemple de la “criminalització” que al seu parer han sofert els encausats en aquesta protesta contra la pressió estètica del passat 7 de gener de 2009 convocada per l’assemblea feminista Cau de Llunes, que va acabar amb denúncies creuades entre tres detinguts i la Guàrdia Urbana. Les activistes van dibuixar a la vorera amb guix la silueta d’una persona com a part de l’acte simbòlic. Aleshores van aparèixer un grup d’agents de la Guàrdia Urbana que els van alertar que no podien fer pintades al terra. Després d’encarar-se, els agents van demanar a alguns dels manifestants que s’identifiquessin i se’ls van endur a un portal.

Els detinguts, que van passar la nit al calabós, asseguren que els agents van propinar-los puntades de peu i cops de puny a més d’insults i vexacions, i per això van denunciar la Guàrdia Urbana per detenció il·legal i brutalitat policial. Mesos més tard, va ser el cos policial qui va presentar un atestat contra tres dels membres de l’assemblea per atemptar contra l’autoritat.

Anna Gabriel: “No entenc perquè l’Ajuntament té por o dubta en retirar l’acusació particular”

La diputada per la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha participat en l’acte de suport als tres encausats pel cas Bershka, un dels quals és Laia Estrada, que ara és regidora del grup municipal de la CUP a Tarragona. La principal reivindicació de l’acte ha estat demanar que l’Ajuntament retiri l’acusació particular que exerceix des del 17 de març de 2009 per un decret d’alcaldia, demanant dos anys de presó pels encausats. En aquest sentit Gabriel també ha reclamat aquesta mesura i ha assegurat que no entèn “perquè l’Ajuntament té por o dubta en fer-ho”. El discurs de la diputada cupaire l’ha dirigit a les dones regidores de l’equip de govern, a qui ha recordat que “tenen la sort de tenir militants que lluiten pels seus drets, i pels de les seves filles”, i que podrien “fer el gest” de demanar revocar l’acusació particular.

“El meu fill va estar 12 hores sense visió”

Un dels moments més emotius de l’acte ha estat quan les mares dels encausats han explicat com van viure els fets. Una d’elles ha assegurat que el seu fill va estar les dotze hores que va estar detingut sense visió, perquè té un grau molt alt de dioptries i va perdre una lent mentre el reduïen “posant-li els dits als ulls”. “Va estar amb una lent sola posada durant hores, cosa que li produïa visió doble i mal de cap perquè hi ha molta descompensació, fins que li van treure les manilles i es va poder treure l’altra, quedant-se pràcticament sense veure-hi mentre va estar al calabós”, ha afegit. La família va portar les ulleres a la comissaria perquè li donessin però, segons afirmen, mai l’hi van fer arribar.

Romà Rofes