Tira i afluixa entre la Policia Local de Reus i l’Ajuntament del municipi. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu a les administracions públiques, ha emès un comunicat per denunciar la manca de personal. Segons el sindicat, l’Ajuntament no compleix la ràtio recomanada d’agents, “ja que faltarien uns 50 efectius”. Reus, amb 106.741 habitants i amb un pressupost consolidat superior al de Tarragona, compta amb 152 policies, quan a Tarragona, amb 134.883 habitants, en tenen un total de 251, segons apunta el CSIF. El sindicat afegeix que “aquesta manca de personal ha suposat a l’Ajuntament el desemborsament de 800 mil euros en hores extraordinàries per poder cobrir els serveis”.
Davant aquesta situació, la Policia Local ha alertat que, per les festes de Carnaval, “serà impossible donar cobertura a la població i als possibles incidents que esdevinguin perquè no hi ha prou efectius”. Segons el comunicat del CSIF, la manca de personal se supleix a base d’hores extraordinàries i, tenint en compte que la Guàrdia Urbana no fa hores extres des del 20 de gener i continuarà així fins al 28 de febrer, creuen que no podran donar el servei necessari per Carnaval.
El comunicat enviat pel CSIF explica que “el cos policial ha arribat al límit ja que, a aquesta evident manca d’efectius policials, se sumen l’incompliment del conveni i un reglament per a la segona activitat que mai no arriba”. Sol·liciten l’aprovació del protocol de la Segona Activitat de la Guàrdia Urbana de Reus, aprovat per unanimitat a la comissió de la Segona Activitat, pel Ple de Junta i Comitè i en Mesa General de Negociació i no que no s’ha presentat al Ple Municipal per informe desfavorable de l’Interventor, “que segueix bloquejant un dret adquirit des de l’any 1991 amb l’aprovació de la Llei 16/1991 de Policies Locals de Catalunya”.
Des de CSIF asseguren que no faran hores extres fins al 28 de febrer, però que, si no arriben a un acord amb l’Ajuntament, aquell mateix dia se celebrarà una assemblea de treballadors de la Guàrdia Urbana de Reus on decidiran si es continua amb la mateixa mesura o s’amplia a altres tipus d’actuacions.
Des de l’Ajuntament s’apunta que s’està treballant “en una possible proposta de revisió de la fórmula que estableix l’execució i realització de les hores extra, fet que és necessari pel bon control pressupostari d’una administració pública”. Des del consistori s’apunta que les diferents parts estan en converses per trobar un equilibri òptim amb els horaris i el solapament de torns.
Per la seva banda, el grup municipal del PSC ha criticat l’equip de govern per la “manca d’efectiu” en el cos policial: “La falta d’efectius de la Guàrdia Urbana per Carnaval defineix el que ha estat el govern de Junts, ERC i Ara Reus. Moltes planificacions, però nul·la execució”, ha dit el seu portaveu, Andreu Martín, qui ha argumentat que “és inadmissible que el govern municipal aprovi un Pla Local de Seguretat que no s’ajusta a la realitat”. Martín ha assenyalat que “quan es va aprovar el pla nosaltres ja vam avisar que per complir-lo calia augmentar el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana”, i ha detallat que “de fet, en el pla s’exposa que pel Carnaval de l’any 2019 es van necessitar 94 agents, i si en tenim 152 a la ciutat, representa que pràcticament la totalitat de la plantilla s’ha de centrar en el Carnaval”.
Per tot plegat, Martín ha acusat el govern municipal de viure en una realitat paral·lela, ja que “sovint surten a dir que Reus és i seguirà sent una ciutat segura i que el model policial de Reus és exitós, però tal com denuncien els mateixos policies la realitat és una altra”.
V.Tapias
Equip de redacció