El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat està a l’expectativa de conèixer els detalls de tres projectes de línies de molt alta tensió (MAT). Les tres iniciatives són de Forestalia, un clúster que vol generar energia eòlica i fotovoltaica a l’Aragó i, mitjançant línies MAT, portar-la a Catalunya. De moment tan sols una s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la que preveu connectar parcs de Saragossa i Terol amb Begues (Baix Llobregat) creuant més d’una trentena de municipis del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès. Fonts del Govern han apuntat a l’ACN que estan estudiant presentar-hi al·legacions. Les altres dues a priori arribarien a Isona (Pallars Jussà) i a Rubí (Baix Llobregat).
De moment des del departament analitzen la MAT que va fins a Begues i se centren en mirar que compleixi “requisits ambientals”. Tot i això, hi ha malestar pel fet que des de l’Estat s’hagi publicat la iniciativa durant l’estiu. També genera dubtes el fet que la infraestructura sigui de titularitat privada, cosa que implica d’entrada que altres projectes generadors d’energies renovables no podrien connectar-se a aquesta línia, a diferència de les de Red Eléctrica Española (REE). Quan es publiquin les altres dues MAT en les properes setmanes la Generalitat també les estudiarà.
Totes tres MAT formen part de l’anomenat projecte Sputnik, però de les altres dues línies de moment no se’n sap gran cosa. La coneguda com a línia d’Isona portaria electricitat des de les províncies d’Osca i Saragossa cap a les comarques del Pirineu. La Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica Montsó – Isona, un moviment social que rebutja els macroprojectes energètics, sospita que una podria ser la reactivació de l’anomenada Autopista Elèctrica entre Peñalba (Osca) i Isona. Tot i això no està descartat que, un cop a Isona, es creés una altra infraestructura per portar electricitat cap a l’àrea metropolitana de Barcelona.
I la darrera acabaria a Rubí (Baix Llobregat) després de portar energia de parcs eòlics de Saragossa i Terol. Segons fonts del Govern podria creuar comarques lleidatanes i tarragonines. “Podríem tenir dos projectes creuant la comarca”, explica l’alcalde de Falset, Carlos Brull.
Reacció del territori
Alcaldes del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès van conèixer la intenció de Forestalia de fer fins a tres MAT a principis de setmana, en una reunió telemàtica que van mantenir amb representants de la Generalitat per abordar estratègies per intentar aturar la línia de Begues. En la trobada van acordar presentar un únic paquet d’al·legacions.
Brull detalla que el termini per presentar-les acaba el 8 de setembre i que ja s’han començat a preparar. Alhora, els diferents municipis i consells comarcals també en presentaran de pròpies, més detallades respecte les particularitats de cada localitat. “És un projecte molt complex perquè hi ha estudis d’avaluacions ambientals, criteris tècnics, el traçat… s’han d’estudiar moltes coses”, afirma l’alcalde de Falset.
Amb tot, lamenta que el projecte s’hagi presentat en ple estiu: “no és d’estranyar que s’hagi fet així expressament, quan tenim l’equip humà per estudiar de vacances i anem a mig gas”. Per això, han sol·licitat una pròrroga per poder entregar la documentació a principis d’octubre. La resposta de l’Estat es preveu que arribi la setmana que ve.
Eloi Tost
Equip de redacció