.

L’entitat inicia l’any amb una nova codirecció de la mà d’en Xavier Puig i la Marina Arnau. Foto: Cedida

La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona, i que l’any vinent celebrarà el seu 30è aniversari, es va mantenir un any més com la referència pel que fa a la creació de llocs d’inserció, donant feina a 39 persones al Camp de Tarragona a través d’itineraris sociolaborals per a persones en risc d’exclusió social. En total, Fundació va atendre unes 600 persones al territori.

Pel que fa a la inserció laboral a empreses externes, 95 persones van aconseguir un lloc de treball i un 55% dels contractes laborals va tenir una durada superior als 12 mesos. En l’àmbit de la formació, 212 persones van participar en diversos programes amb més de 2300 hores dedicades a accions professionalitzadores.

Els Programes d’Entrega Social i projectes contra l’exclusió

L’entitat treballa activament a partir de models d’economia circular, d’alt impacte social, amb visió mediambiental i sostenibilitat econòmica.

Taula Amiga, el menjador Social gestionat per la Fundació a Tarragona ciutat amb el suport de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, va atendre 85 persones, un 40% més que el 2019, amb un total de 22.255 menús servits durant el 2020. Dins del servei de lliurament de menjar fresc per a famílies es van donar 4.893 lots. L’impacte total d’aquesta entrega, ha pal·liat les necessitats alimentàries de més de 120 famílies a la setmana (un 25% més que el 2019), quantitativament parlem de 296.478 menús.

Del 2020 també destaquem el projecte del Punt d’Autoocupació Incorpora (PAI). Es tracta d’un servei gratuït que ofereix la Fundació Formació i Treball al territori del Camp de Tarragona per a contribuir a la inclusió social de col·lectius en risc d’exclusió social o en situacions vulnerables, mitjançant l’acompanyament i l’empoderament en projectes d’autoocupació. L’exercici 2020 ha estat marcat per la crisi sanitària de la Covid19, i les restriccions de diversos sectors econòmics i de mobilitat que han afectat indubtablement a la capacitat de les persones per a generar autoocupació.

Així i tot, s’han ha atès 109 emprenedors i s’han creat un total de 22 petites empreses sota l’assessorament del PAI. Respecte a la tipologia de negoci és molt variada: restaurant, centre d’estètica o botiga de roba. Però sí que s’ha notat un petit augment en les altes del sector de transport i missatgeria. El projecte compta amb el suport de la Fundació La Caixa.

El futur: la tecnificació i la digitalització dels programes basats en models d’economia circular sota una nova codirecció

L’entitat inicia l’any amb una nova codirecció de la mà d’en Xavier Puig i la Marina Arnau, tots dos coneixedors tant de la mateixa organització com del sector.

La iniciativa Reus Compra Responsable és un servei de paqueteria verda, sense emissions, que ofereix inserció laboral a persones sense feina en condicions dignes, que no té ànim de lucre i que s’adapta a les necessitats detectades del comerç local. Es tracta d’un repartiment a domicili de les compres fetes amb dos tricicles elèctrics de gran capacitat de transport i una furgoneta elèctrica. El programa és finançat per la Direcció general d’Economia Social, Tercer Sector i les Cooperatives i també per l’Ajuntament de Reus, a través del ‘Pla de Reactivació Econòmica i Social’.

En aquest context, les Empreses d’Inserció sociolaboral se situen com una eina cabdal per millorar la situació d’aquelles persones que no tenen oportunitats, que han patit adversitats. Cal posar-nos en la seva pell, ja que podríem o podrem ser qualsevol de nosaltres.

Sobre Fundació Formació i Treball

La Fundació Formació i Treball (www.formacioitreball.org), promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, és una de les empreses d’inserció referents en la creació de llocs de treball adreçats a persones en risc d’exclusió social. Des de la seva creació ha atès més de 38.000 persones amb un model d’economia circular que impulsa l’ocupació, la sostenibilitat econòmica i el respecte pel medi ambient. La Fundació treballa des d’un compromís basat en la justícia social, posant les persones i les seves necessitats en el centre de l’activitat, amb l’objectiu d’empoderar-les per incorporar-se al mercat laboral. Els valors que marquen les nostres actuacions, són: mantenir l’esperit de Càritas al servei de les persones, l’empatia social, la dignitat, la transparència, la sostenibilitat i la proactivitat.

La Fundació està fermament compromesa amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Té com a objectius estratègics la fi de la pobresa, el treball digne i el creixement econòmic i aliança pels objectius; i com a objectius prioritaris, l’educació de qualitat, la reducció de les desigualtats i el consum i la producció responsables.

Redacció