Les actuacions que la Diputació va impulsar amb aquestes línies d’ajuts durant el 2022 permetran estalviar un total de 1.061 tones de CO2
La Diputació de Tarragona reitera el seu compromís amb la sostenibilitat mediambiental i aprova dues línies d’ajuts per valor de 7,5 milions d’euros que permetran als municipis desenvolupar accions encarades a preservar el medi ambient i mitigar el canvi climàtic. En aquest sentit, i amb l’objectiu de fomentar l’estalvi energètic, la prevenció d’incendis o la gestió de residus, aquest import permetrà als ajuntaments de la demarcació realitzar accions que van des de la instal·lació d’energies renovables en equipaments municipals, fins a la recollida selectiva de residus o la neteja de camins i pistes forestals per a la prevenció d’incendis, passant per la instal·lació de calderes, estufes o microxarxes de calor alimentades amb biomassa forestal.
Els ajuts per la Transició Energètica i Acció Climàtica i les subvencions per a la prevenció local d’incendis forestals i el foment de la recollida selectiva de residus, que convoca un any més la Diputació de Tarragona, compten enguany amb una dotació total de 7,5 milions d’euros. Totes dues línies s’adrecen als ajuntaments i EMD del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.
Durant el 2022, les subvencions en matèria de sostenibilitat ambiental que la Diputació posa a disposició dels ajuntaments van contribuir a impulsar més de 300 actuacions relacionades amb les energies renovables, la prevenció d’incendis o la gestió dels residus arreu de la demarcació. Només amb les actuacions de l’any anterior, s’estalviaran un total de 1.061 tones CO2.
En relació a aquests ajuts, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, destaca que “el compromís de la Diputació amb la sostenibilitat vertebra el nostre Pla de Mandat”, i afegeix que el futur de la Catalunya Sud “passa per fomentar polítiques que ens permetin frenar les agressions al medi, impulsant la transició energètica i l’acció climàtica”. “L’aposta per la biomassa forestal com a energia neta i renovable, la gestió dels boscos per a la prevenció d’incendis o l’impuls d’iniciatives que vetllen per la cura del nostre entorn són només alguns dels exemples de la forta aposta que fa la institució pel medi ambient i la cura dels espais naturals”.
Els ajuts per la Transició Energètica i Acció Climàtica compten amb una dotació de 6.000.000 euros, s’adrecen als ajuntaments i entitats municipals descentralitzades adherits al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible o bé al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia i es distribueixen en dues línies d’actuacions diferenciades:
D’una banda, hi trobem les actuacions per al desenvolupament dels Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAES o PAESC) que inclouen, entre altres, la instal·lació d’energies renovables en equipaments municipals, la millora de l’enllumenat, la millora de la climatització o la substitució de la flota de vehicles per vehicles elèctrics endollables. I d’altra banda, les instal·lacions de producció d’energia tèrmica alimentades amb biomassa com ara les calderes, les estufes o les microxarxes de calor.
Pel que fa als ajuts per a la prevenció local d’incendis forestals i el foment de la recollida selectiva de residus, aquests compten amb una dotació total d’1.500.000 euros, s’adrecen als ajuntaments i EMD de la demarcació i es distribueixen en dues línies d’actuacions diferenciades:
Les accions per a la prevenció local d’incendis forestals inclouen la millora de basses o punts de reserva d’aigua, l’arranjament i neteja de franges laterals de camins i pistes forestals de titularitat municipal, o la millora i manteniment d’infraestructures i instal·lacions per al foment de la silvopastura, entre altres, i les accions de foment de la recollida selectiva i prevenció de residus inclouen les iniciatives per a la reducció, prevenció i reutilització de residus municipals, el foment de la recollida selectiva de paper/cartró, vidre, envasos i fracció orgànica, la recollida de residus en espais naturals o les iniciatives de comunicació i educació ambiental, entre altres.
En tots els casos, el termini per a la presentació de sol·licituds és de 45 dies naturals des de l’endemà de la publicació de la convocatòria al BOPT. Els ajuts es podran sol·licitar properament a través de la Seu Electrònica de la Diputació i tota la informació es podrà trobar a la Guia de Serveis Dipta.
Més ajuts adreçats al món local
La Junta de Govern de la Diputació de Tarragona també ha aprovat aquesta setmana altres ajuts adreçats als ens locals de la demarcació, entre els quals destaquen les subvencions per a la gestió de plagues urbanes i la protecció i gestió d’animals domèstics; les subvencions per a la contractació de personal de socorrisme a les platges i piscines municipals, o els ajuts per al control sanitari de l’aigua de consum humà, l’aigua de les piscines municipals i la legionel·la a les instal·lacions municipals.
En altres àmbits com el de la gestió cultural la Diputació ha aprovat les subvencions per a la contractació de les activitats incloses en el catàleg de programacions culturals dels ens locals (E-catàleg) durant l’any 2023. Tots els ajuts es podran sol·licitar properament a través de la Seu Electrònica de la Diputació i la informació es podrà trobar a la Guia de Serveis Dipta.
Equip de redacció