.

Imatge de la visita de proximitat al barri Parcel·les Casas. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha reprès el programa de visites als barris, que va haver de suspendre a causa de la pandèmia. N’acumula setze en el darrer mes i mig, a raó d’una o dos cites per setmana, segons ha precisat aquest matí en roda de premsa, i ha entrat al detall afirmant haver recollit 218 sol·licituds veïnals, de les quals ja se n’ha resolt el 67%. 

Pellicer ha posat en valor la tasca d’intermediació de les associacions de veïns de la ciutat, en el seu paper d’entitats de participació reconegudes per llei. I en aquesta línia la regidora de Relacions Cíviques, Montserrat Caelles, una de les persones que acompanyen l’alcalde durant les visites juntament amb el regidor responsable de Via Pública, Hipòlit Montseny, ha aprofitat per avançar detllas de l’estudi elaborat des del consistori sobre el moviment veïnal. Aquesta diagnosi “ha de servir per conèixer l’estat de salut de les entitats per plantejar noves línies de treball”. I ha reconegut que “un dels temes” que figuraran en l’índex és del “relleu dins de l’associacionisme. És necessària una renovació en algunes entitats per incrementar la participació tant de la gent jove com de la gent gran, que no només té el coneixement del seu barri sinó també té temps per treballar en favor de les associacions”.

Caelles ha assenyalat que es treballa des de fa mesos en un canvi de paradigma per potenciar el pes social de les entitats veïnals als barris i, alhora, de tot l’associacionisme en general. En aquest sentit, “s’estan portant a terme accions de suport com l’aprovació d’unes noves bases de les subvencions al moviment associatiu per fomentar els projectes de caire més social i que reverteixin en el benestar de la comunitat; suport continu a nivell de formació; assessorament tècnic i atenció individualitzada; comunicació directa i propera amb el moviment associatiu i participació en projectes transversals i coordinats amb altres regidories”.

Les dades del programa de proximitat

El programa de proximitat té com a objectiu conèixer en primera persona l’opinió que els veïns i les veïnes tenen de la realitat del barri, i prendre nota de reivindicacions, mancances i millores, principalment d’aspectes relacionats amb el manteniment de la via pública, així com de possibles noves inversions. Igualment, les visites també serveixen per recollir l’opinió dels veïns en relació als serveis, o necessitats específiques dels comerços del barri, la gent gan, etc.

L’alcalde fa les visites als barris acompanyat dels representants de les associacions de veïns de cada barri, i amb una interacció directa amb els veïns i comerciants. Les visites són per parlar del dia a dia del barri. Les obres més grans i les inversions es tracten en altres espais de participació que té oberts l’Ajuntament.

Les peticions més freqüents són:

  • Qüestions relacionades amb el mobiliari urbà (posar, retirar, etc…): 17’81%
  • Jardineria: 16’02 %
  • Pintura de bancs, papereres, etc…: 13,22%
  • Neteja de parets i pintades: 11,47%
  • Obres menors (arranjament de voreres, rajoles, asfalt…): 10,6%
  • Pintura de senyalització horitzontal: 9’59%

La tipologia de sol·licituds és diversa i també inclou qüestions relacionades amb l’enllumenat, la neteja, la retirada de vehicles abandonats o els okupes.

J.S. / Redacció