.

La diputada de la CUP, Natàlia Sànchez i el membre del partit a Vandellòs-Hospitalet de l’Infant, Sergi Saladié, en la roda de premsa. Foto: Mar Rovira

 

 La CUP ha denunciat el pacte de l’estat espanyol amb les empreses elèctriques per prorrogar la vida de les centrals nuclears catalanes. En concret, i segons el protocol signat per les companyies i Enresa durant els últims dies, la vida útil d’Ascó I podrà arribar fins l’any 2029, la d’Ascó II fins el 2033 i la de Vandellòs II fins el 2035. La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha lamentat que aquesta pròrroga s’hagi rubricat “d’esquena” a la ciutadania i a les administracions locals del territori. En aquest sentit, ha acusat l’administració estatal, així com les elits polítiques i econòmiques darrere del sector elèctric, de posar “per davant els seus interessos” particulars. Per contra, la formació anticapitalista reclama un pla de reconversió de l’economia de les comarques afectades un cop es desmantellin les centrals nuclears.

El fet que l’acord entre l’Estat i les elèctriques s’hagi rubricat sense la participació de la ciutadania i els ajuntaments del territori evidencia, un cop més, segons destaca la CUP, que és “impossible” exercir la “sobirania” en el marc espanyol. I en aquest sentit, Sànchez ha recordat la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar ‘impost sobre la producció d’energia nuclear aprovat el 2014 pel Parlament de Catalunya.

Per la seva banda, el geògraf de Vandellòs i exdiputat cupaire al Parlament, Sergi Saladié, ha remarcat que l’allargament de l’explotació de les nuclears incrementarà els riscos per a les persones que viuen al seu entorn. Considera que les inversions i el manteniment de les instal·lacions no són garantia “suficient” per evitar accidents, atès que les nuclears es van dissenyar per un termini d’uns vint anys de vida útil. Amb l’acord, remarca, aquestes instal·lacions podrien arribar fins als 45 i 50 anys d’explotació.

En el rerefons del pacte amb les elèctriques, la CUP veu una cursa entre les mateixes empreses propietàries de les centrals per evitar arribar a esgotar el termini i que l’Estat assumeixi una part del desmantellament. Una operació per a la qual Enresa, en opinió de Saladié, no té tots els recursos necessaris, com tampoc per garantir la correcta gestió dels residus. “Hi pot haver jugades mestres dins les pròpies empreses per veure qui s’avança a anunciar tancaments anticipats” , ha indicat, amb la intenció de poder sufragar les despeses amb subvencions.

Reactivació econòmica

En contraposició a aquest joc d’interessos, els anticapitalistes han reclamat que s’elabori un pla de transició postnuclear per reactivar l’economia de la zona, el qual hauria d’incloure la programació del desmantellament de les centrals nuclears, així com les línies estratègiques per transformar el territori en un referent d’energies renovables, de turisme responsable i de potenciació del sector agrari, entre altres. “És imprescindible donar una resposta fora de la lògica postnuclear: és evident que les polítiques públiques que consoliden el no a la vida no porten enlloc”, ha tancat Sánchez.

Mar Rovira – ACN