.

Una rentadora i una centrifugadora Crolls, amb una publicitat de mitjan segle XX. Foto: Arxiu/Museu de Reus

La Regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, amb la col·laboració del Centre d’Amics de Reus, dedicarà a l’empresa Crolls la propera edició del cicle ‘Made in Reus, les empreses que han fet ciutat’ que programa de manera periòdica amb l’objectiu de recuperar i mantenir la memòria d’aquelles empreses, de passat i de pre sent, que amb la seva activitat han referenciat el nom de Reus en l’àmbit de la innovació.

Aquesta sessió, que es realitzarà el dijous 23 de maig a les 19.30 h a la seu del Centre d’Amics de Reus, serà moderada per la periodista Isabel Martínez, autora del llibre “Vostè Senyora pot tenir una Crolls” i comptarà amb la intervenció de dos històrics de la marca d’electrodomèstics, Francesc Palacín i Lluís Bigorra. Precisament, entre els assistents, es sortejaran vint exemplars del llibre de Martínez que fou editat per les edicions del Centre de Lectura.


Altres notícies:


La marca és l’acrònim del cognom dels cinc reusencs, la majoria provinents del sector tèxtil, que van crear la marca l’any 1948: Roberto Cañadell, el principal impulsor, Francisco Ruano, Josep Lozano, Francisco Llevat i Pau Solé. Aquell mateix any van patentar el sistema d’inversió de marxa per a motors elèctrics. Un fet que marca el naixement de la rentadora automàtica a Espanya. L’impuls de la marca arriba al seu zenit a la dècada dels 70 del segle passat arribant a fabricar fins a 7.000 rentadores.

Després d’integrar-se al grup navarrès Obaiceta el 1976, la Crolls va veure’s afectada per diverses crisis derivades de la conjuntura econòmica mundial. Finalment, el Pla de Reconversió del subsector d’electrodomèstics va precipitar el seu tancament el 1984.

En els terrenys que ocupava la fàbrica de Crolls es va aixecar l’actual Viver d’Empreses que gestiona REDESSA, perpetuant d’aquesta manera la memòria d’una de les empreses que va situar Reus al mapa durant bona part del segle XX.

El cicle ‘Made in Reus, les empreses que han fet ciutat’

La Regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus programa periòdicament aquest cicle amb l’objectiu de difondre l’activitat de les empreses de referència de la ciutat. Un exercici que ha permès, fins a la data, destacar la trajectòria d’empreses com Jubus, Borges, l’Institut Pere Mata o diverses marques de la pròspera indústria farmacèutica local.

El cicle continuarà després de l’estiu amb una sessió dedicada a l’empresa CYBER que l’any 1958 va fundar, amb només 26 anys, l’enginyer Gabriel Ferrater Pascual. L’empresa estava dedicada al disseny i la fabricació d’equips d’electrònica industrial i de control intel·ligent de trànsit.