.

La Casa Navàs ha presentat diverses novetats de cara aquesta temporada de tardor-hivern

Endinsar-se a la Casa Navàs és com fer un salt enrere en el temps per conèixer com era el dia a dia de la burgesia de principis del segle XX. Ara, la Casa Navàs vol fer un pas més donant l’oportunitat als visitants de posar-se a la pell dels reusencs del segle passat amb les «Nits Modernistes». La iniciativa permet, a més de fer la visita guiada, descobrir quin tipus de música s’escoltava a l’època, mentre es degusta un sopar a peu dret a l’emblemàtica botiga dels Navàs Blasco.

Entre el 1900 i el 1930, era costum anar al teatre a veure obres interpretades per a violí i piano dels compositors catalans més coneguts de l’època. En acabar el concert, s’anava als bars de moda, on l’ambient era més festiu i s’oferien músiques amb els ritmes més populars i moderns.

Aquests dos blocs són els que podrem escoltar en la proposta que ens presenten Garbuix Duet (Albert Galcerà i Albert Carbonell) i Duet Miró (Medir Bonachi i Marta Mulero). Una primera part, amb obres de Frederic Mompou, Manuel de Blancafort, Enric Morera, Enric Granados, Eduard Toldrà… compositors i creadors del modernisme musical català; i una segona part, amb tonades franceses per a violí i acordió, tangos argentins, boleros i swings… Per a aconseguir una vetllada més autèntica, es recomana a tots els visitants que vinguin vestits d’etiqueta o d’època.

Les «Nits Modernistes» començaran el proper 15 de novembre i s’allargaran fins al 17 de gener. Es faran els divendres a les 20:30 h i tindran un cost de 39 €. L’experiència començarà amb la visita guiada per la casa, per acabar a la botiga, on tindrà lloc el concert sopar.

El sopar anirà a càrrec de Cal Borrull i estarà maridat amb vi blanc i negre ‘Secrets de Casa Navàs’ de Clos Galena.

Secrets de Casa Navàs

La bodega Clos Galena continua apostant per col·laborar amb la Casa Navàs després de l’èxit assolit amb les «Visites Premium» d’aquest agost i setembre, per això ha decidit crear una edició especial del vi Secrets de Mar que porta per nom Secrets de Casa Navàs. La iniciativa s’inclou dins el projecte «Art, vi i territori», una carta de presentació del territori del sud de Catalunya, que condensa l’essència de la cultura mediterrània.

Cada etiqueta i caixa de vi és un objectiu cultural exclusiu pintat per l’artista Josep Moscardó. Aquest celler, de prestigi internacional, ja va elaborar una edició especial del seu vi per a Reus Capital de la Cultura i per a la Capital de la Música de Reus. Uns vins que es van presentar a Nova York, Moscou i Estocolm.

El vi Secrets de Casa Navàs es presentarà oficialment a l’hotel Saint Regis de Xanghai (Xina) el proper 4 de desembre. Clos Galena ha escollit la imatge de la Casa Navàs perquè el públic oriental està molt interessat en el modernisme i la de Reus és una de les cases modernistes més importants de tot Europa. Secrets de Casa Navàs es podrà comprar a la mateixa Casa Navàs o en qualsevol dels punts de distribució habitual de Clos Galena.

Visites Vermut

Si hi ha alguna beguda que representa la ciutat de Reus és, sense cap mena de dubte, el vermut. El vermut és un vi blanc macerat amb herbes que es va començar a elaborar de manera tradicional per moltes famílies de la ciutat durant el segle XVIII. Als anys 50, Reus comptava amb una trentena de productors que fabricaven unes cinquanta marques de vermut; després, el producte va viure una davallada, i fa uns anys va esclatar de nou el boom del vermut de Reus aconseguint reconeixement i prestigi internacional.

Tant és així que, avui en dia, no hi ha ningú que visiti la ciutat i marxi sense provar el vermut de Reus. Seguint amb aquesta idea, la Casa Navàs engegarà el proper 16 de novembre les «Visites Vermut». Tots els dissabtes i els diumenges, aquells que facin la visita guiada de la una del migdia tindran l’opció de quedar-se una estona més a la terrassa de la casa degustant un dels vermuts de Vermuts Miró.

Tal com es va fer amb les «Visites Premium» d’aquest estiu, la Casa Navàs continua col·laborant amb Vermuts Miró per acostar aquesta beguda genuïna de la ciutat als visitants. La «Visita Vermut» té un cost de 15 € i s’hi podrà tastar el Vermut Miró Roig. La vetllada estarà amenitzada per una selecció musical i hi haurà un petit refrigeri. En el cas que la meteorologia no permeti fer el tast a la terrassa, es traslladarà a l’antiga botiga de teixits de la Casa Navàs. Les «Visites Vermut» s’allargaran fins al mes de juny.

Esdeveniments

Més enllà dels esdeveniments mencionats anteriorment, la Casa Navàs continua oberta a la ciutadania perquè hi puguin realitzar activitats, conferències, sopars, reunions, convencions, celebracions, trobades empresarials… En els últims dos mesos, per exemple, ha acollit un tast de vins per a operadors turístics i periodistes francesos, el sopar del 40è aniversari del Grup de Misericòrdies de Reus, una sessió fotogràfica d’un casament o la presentació de la nova línia de rellotges Omega de la Joieria Solanes. Aquells que vulguin gaudir d’una experiència única, original, acollidora i sorprenent en una de les obres més importants del prestigiós arquitecte Lluís Domènech i Montaner només cal que enviïn un correu electrònic a info@casanavas.cat. L’equip de Casa Navàs treballarà per a crear una vetllada inoblidable.

Història de la Casa Navàs

La Casa Navàs és per la seva singularitat un dels millors exemples del Modernisme a nivell europeu. Construïda entre el 1901 i el 1908 per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i el decorador Gaspar Homar, és l’única obra modernista d’Europa que ha arribat fins als nostres dies tal com es va estrenar. L’edifici el va encarregar Joaquim Navàs, un ric comerciant de teixits, en una època on Reus estava en plena efervescència. Navàs i la seva esposa, Pepa Blasco, van demanar a Domènech i Montaner la construcció d’una casa-botiga en una de les cantonades de la plaça del Mercadal de Reus. La comanda tenia un pressupost sense límits, d’aquí que es convertís en una de les obres més luxoses de l’arquitecte barceloní. Com a segona capital catalana, Reus va ser una de les ciutats més bombardejades durant la Guerra Civil Espanyola i la Casa Navàs també en va patir els efectes. A causa d’una de les bombes, l’any 1938 va perdre la torre, gran part de la teulada i algunes de les dependències del segon pis van quedar destruïdes. Després de la guerra, bona part de les estances van ser restaurades pels mateixos propietaris; la façana, però, encara presenta algunes importants mutilacions a la part superior com són el gran coronament esglaonat i la torre cantonera que donaven a l’edifici un aspecte elegant i esvelt.

Rere la imatge actual d’edifici malmès s’hi amaga l’interior més complet, fantasiós i esplèndid del modernisme català. Entrar a la casa és com endinsar-se en un gran jardí artificial ple de floritures en el que destaquen els vitralls de més de dos-cents metres quadrats de superfície entre claraboies, envans, portes i finestres. També es conserven intactes gairebé tots els elements decoratius com el mobiliari, les tapisseries brodades, ceràmiques, pintures, teixits de seda, làmpades, estors… Per fer tots aquest treballs Domènech i Montaner es rodejà dels millors artesans de l’època com van ser Gaspar Homar, Lluís Bru, Antoni Rigalt, Jeroni Granell, Eusevi Arnau, Pujol i Bausis o Hipòlit Montseny. La casa, construïda a principis del 1900, manté totes les estances i mobiliari original, això la converteix en una visita obligada per tots els amants del modernisme, l’arquitectura, la història d’aquella època i del bon gust en general. Segur que la visita no us deixarà indiferents.