.

Pau Vidal representant l’òpera de dos actes La Venta de los Gatos amb música de José Serrano. Teatre Principal de València, maig de 1943. Autor desconegut/ Arxiu família Vidal

El 2023 es compleixen 25 anys del traspàs de Pau Vidal Guinovart. Per aquest motiu des del projecte Memòria Canongina del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví han volgut retre un homenatge aquest fill Il·lustre del poble que va dur el nom de la Canonja arreu del món.

L’exposició fa una repàs a la seva trajectòria, des dels seus inicis a l’Orfeó Canongí i també mostra el recorregut nacional i internacional que va protagonitzar durant la seva brillantíssima carrera com a baríton, actuant en els millors teatres de l’època.

Pau Vidal va ser un baríton que estudià solfeig i piano amb el mestre Josep Gols Veciana. En acabar els estudis, va formar una orquestra de ball que portava el seu nom. Va ser una persona clau en la fundació de l’Orfeó Canongí, del qual en va arribar a ser sotsdirector. Aquesta primera etapa fou la causa de la seva projecció artística, ja que aquelles primeres actuacions de la secció Lírica de l’Orfeó Canongí (1930-1936) li van servir per començar a desenvolupar les seves portentoses facultats vocals.

Fotografia promocional. Autor desconegut/ Arxiu família Vidal

Després de la Guerra Civil, Pau Vidal dedicà tota la seva activitat artística a la lírica. Va actuar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant sis temporades gairebé seguides, on va interpretar les principals obres del repertori d’òpera italiana, com per exemple Il barbiere di Siviglia, Rigoletto, Otello, I Pagliacci, Il trovatore, La traviata. Va ser sol·licitat per nombrosos teatres d’òpera nacionals i estrangers. Gràcies a la seva sòlida formació musical va poder acceptar molts papers que havia d’aprendre, assimilar i memoritzar en pocs dies.

De les seves constants sortides a l’estranger destaca la inauguració de la temporada de 1945 al Teatre Colón de Buenos Aires amb l’obra La traviata i l’actuació amb la companyia del Metropolitan de Nova York durant la mateixa temporada a Sao Paulo. La inauguració de la temporada oficial del Teatre Municipal de Rio de Janeiro amb Il barbiere di Siviglia. S’ha de remarcar també les temporades d’òpera a Portugal amb actuacions als teatres de Lisboa, Porto i altres capitals.

A Itàlia va actuar als grans teatres d’òpera de Milà, Roma, Nàpols, Palerm, Florència, amb interpretacions de les òperes de Verdi, Giordano, Puccini, Leoncavallo, que li valgueren el favor del públic. La RAI va difondre la seva brillant interpretació de El Retablo de Maese Pedro.

Pau Vidal en el personatge de “Roque” de l’òpera Marina, amb música d’Emilio Arrieta.
Teatro de la Zarzuela, 6 de juliol de 1961. Foto Julio César/ Arxiu família Vidal

A Madrid va estrenar en sessió de gala l’òpera mexicana Tata Vasco. Pau Vidal va realitzar diferents gravacions de sarsueles per a la casa Philips. De les seves actuacions a la Ràdio i la TV espanyola, destaca el seu cicle de sarsueles a Ràdio Nacional d’Espanya i les òperes El Barbero de Sevilla i Rigoletto a TV. Aquestes interpretacions i les quatre últimes temporades al Gran Teatre del Liceu en les quals va donar força i empenta a l’òpera espanyola amb la interpretació de Las Golondrinas, Amaya, La cabeza del Dragón, foren les seves últimes actuacions en públic.

Cap al final de la seva carrera es va dedicar a la formació de nous cantants lírics. La seva sòlida preparació musical i la seva gran experiència en van ser una garantia. Les activitats docents com a professor de Cant al Conservatori Professional de Música de la Diputació Provincial de Tarragona van demostrar l’alta formació tècnica d’aquest gran mestre de cant.

Activitats paral·leles:

Conferència: Pau Vidal i les possibilitats de la veu del baríton a càrrec de Marcel Gorgori

Dia: dimecres 8 de novembre de 2023

Hora: 19h.

Lloc: Orfeó Canongí – Sala polivalent (planta baixa)

Dins de cada un dels diferents tipus de veu que es poden sentir a l’òpera (tenors, sopranos, barítons, mezzosopranos, baixos o contralts), s’estableixen classificacions, segons que siguin veus més lleugeres, més líriques o més dramàtiques. Normalment, aquests matisos donen lloc a formes de cantar molt diferents i, per tant, els cantants tendeixen a especialitzar-se en una categoria determinada. De la mà del periodista, escriptor i divulgador musical Marcel Gorgori ens endinsarem en el món del cant i de la música, centrats en el registre del baríton i explicant com modulava la veu Pau Vidal Guinovart.

Taula Rodona: Pau Vidal vist pels familiars i els deixebles

Dia: dijous 30 de novembre de 2023

Hora: 19h.

Lloc: Orfeó Canongí – Sala polivalent (planta baixa)

Coneixerem la part més humana del nostre baríton, Pau Vidal. De la mà de familiars esbrinarem com era Pau Vidal, escoltant fets i anècdotes que ens aproparan a la figura de Vidal. Com era viure de ciutat en ciutat triomfant en el món de l’òpera des dels anys 40 fins als primers anys de la dècada dels 60. I després sabrem que pensen de Pau Vidal els seus deixebles sorgits de l’etapa del Conservatori de Música de Tarragona quan un cop retirat es va dedicar a formació de nous talents.

Intervindran:

  • Josep M. Fontanals Teulé, tenor i deixeble de Pau Vidal
  • Maria Rosa Vidal Canadell, filla de Pau Vidal
  • Teresa Valls Miró, professora de cant, fundadora de l’Estudi de Música de Tarragona i alumna de Pau Vidal
  • Francesc Roig Queralt, moderador de la taula

Al final de l’acte hi haurà l’actuació de CANTABAMBOLINES, grup de cant i teatre de L’Estudi de Música, que interpretarà la peça de G. Donizetti (1797-1848), Saria possibile (L’Elisir d’amore) amb acompanyament al piano d’Anton Salvador i direcció de Teresa Valls.

V.Tapias