La presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé, ha lamentat que els turistes de creuers es trobin amb un “municipi tancat” quan arriben a la ciutat en dies festius. Roigé ha reivindicat un cop més, amb aquesst argument, que Tarragona sigui declarada municipi turístic, per tal que els comerços també puguin obrir aquestes jornades. La presidenta de l’ens cameral considera que cal donar més opcions als empresaris perquè aquests “es puguin guanyar millor la vida”, però que en cap cas se’ls està obligant a treballar tot l’any. En aquesta línia, lamenta no haver arribat a un acord amb l’Ajuntament de Tarragona, l’administració que ha de donar llum verda a la redacció de l’estudi de viabilitat exigit per la Generalitat.
Malgrat tot, Roigé es mostra optimista i espera arribar a un acord amb l’Ajuntament de Tarragona durant el pròxim mandat.
La presidenta de l’ens cameral ha anunciat, durant una trobada amb periodistes, que es presentarà a les pròximes eleccions de la Cambra de Comerç de Tarragona previstes per al 2023, uns comicis que, per primera vegada, es faran de manera telemàtica.
Roigé ha fet també balanç de l’any 2022 i ha parlat de diverses qüestions. Pel que fa a l’àmbit internacional, la Cambra organitzarà l’any vinent 15 missions comercials, la xifra més alta mai assolida, i visitarà un total de 30 països, la majoria d’Àfrica, però també anirà a Àsia i Amèrica. Enguany ha organitzat 14 missions, ha anat a 26 països amb prop de 150 empreses participants procedents de Tarragona, Catalunya i Espanya. Cal recordar que la Cambra de Tarragona és líder nacional en els mercats africans, sobretot en els subsaharians, pel que fa al coneixement i experiència, de més de 30 anys, en aquells mercats. Una dilatada trajectòria que ha estat reconeguda per les Cambres de Comerç espanyoles que enguany ens han concedit el Premi a la Internacionalització, en superar a les Cambres de Madrid, Sevilla i València, que eren les altres finalistes.
Pel que fa a la formació, prop de 4.000 persones han participat a les dues Fires de l’Ocupació que enguany s’han organitzat al Baix Penedès, amb 36 empreses, i a Tarragona, amb 60 empreses. Les Fires de l’Ocupació, la principal plataforma laboral del sud de Catalunya, posen en contacte persones que busquen feina, o volen canviar la que ja tenen, amb empreses que necessiten contractar. També des de Formació s’han organitzat prop d’un centenar de cursos diferents, s’han impartit 6.600 hores lectives i s’ha format un miler d’alumnes.
Roigé també ha parlat de la primera edició dels Premis a l’Excel·lència Empresarial el passat mes d’octubre, uns premis que amplien el radi d’acció dels Premis a la Internacionalització, que ha organitzat la Cambra en els darrers 30 anys. Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, ha estat el primer convidat d’honor en aquest nova etapa dels Premis.
Àmbit digital
D’altra banda, la presidenta de la Cambra ha parlat també de la posada, aquest mateix any, de l’Oficina Acelera Pyme, la primera de les comarques de Tarragona, i una nova àrea de negoci pionera al territori, Cambra 360, amb l’objectiu d’impulsar i acompanyar en la transformació digital de les empreses, mitjançant l’adopció d’una cultura d´ús i aprofitament de les TIC en les estratègies de les organitzacions. S’han realitzat més de 200 assessoraments personalitzats i organitzat més de 20 jornades de sensibilització i informació que han estat seguides per més de 500 persones.
En l’àmbit de les infraestructures, Roigé ha parlat de la participació de l’entitat en la trobada Vull Corredor, celebrada recentment a Barcelona, a la que hi han assistit més d’un miler d’empresaris de Catalunya, València, Múrcia i Andalusia per defensar i reclamar una infraestructura decisiva com és el Corredor del Mediterrani. En aquest mateix sentit, la Cambra ga signat acords de col·laboració amb les Cambres de Teruel, Castelló i Lleida per impulsar accions conjuntes a favor del desenvolupament d’infraestructures que són estratègiques per garantir el desenvolupament econòmic i la mobilitat de les persones.
En relació al territori, durant el 2022, la Cambra de Tarragona ha continuïtat enfortint la xarxa territorial entre empreses i administracions amb les següents accions:
- Cinc campanyes de dinamització comercial a Altafulla, la Bisbal del Penedès, la Canonja, Arrellats food fest (Tarragonès i Baix Penedès) i el projecte Tarragona Ciutat de Compres.
- Tres campanyes de bons descompte per incentivar el consum a Calafell, el Vendrell i Cunit.
- 12 jornades de formacions pel sector comercial amb 350 establiments participants.
- Impuls de les àrees industrials: Tarragona (Entrevies, PP-13, Francolí i Riu Clar), Constantí i la Bisbal del Penedès.
- Ha atès 82 idees de negoci d’emprenedors.
- I la setmana passada va acollir un acte unitari a favor del projecte de Hard Rock a la Costa Daurada.
Per últim, Laura Roigé ha parlat també del cicle “Bon dia Tarragona”, del que s’han organitzat 15 jornades que han arribat a més de 600 persones, ja sigui en format presencial o virtual.
Equip de redacció